Dilimize Arapçadan geçmiş olan malumat kelimesi, ilim sözcüğüyle aynı kökten türemiştir. İlim, bilgi anlamına gelirken, malumat da bilinen şeyler demektir.5 Ağu 2021
Kelimenin Kökeni: Lâtif kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Latîf” kelimesinden türetilmiştir ve “inceden, hoş, zarif, nükteli” anlamına gelir.
Bilgi sâhibi, çok şey bilen, bilgili: Çok mâlûmatlı, çalışkan bir adamdı (Reşat N.
Lütfetmek kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Lütfetmek kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı luṭf + Türkçe etmek şeklindedir.18 May 2022
Bir şeyin zarif veya nazik bir şekilde yapılması veya ifade edilmesi durumunu ifade eder. Kökeni: “Letafet” kelimesi Arapça kökenlidir ve “لُطَف” (lutf) kelimesinden türetilmiştir. Arapça’da zariflik ve naziklik anlamına gelir. Örnek Cümle: Onun letafeti ve nezaketi, herkesle iyi ilişkiler kurmasına yardımcı oluyor.
Türk edebiyatında ilk Hüsrev ü Şîrîn hikâyesi, 1341-1342 yılında Harezm sahasında Kutb tarafından kaleme alınmıştır.
Hüsrev ü Şirin mesnevisi, 14. yüzyılda Harezm Türkçesiyle yazılan bir yapıttır.
Ferhat ile Şirin hikâyesi, İran edebiyatı mesnevi konuları arasında önemli bir yere sahiptir. Hüsrev ü Şirin adıyla da bilinen hikâye, divan edebiyatının en çok işlenen mesnevilerinden biridir. İlk olarak X. asırda Firdevsi’nin Şehnâme’sinde bu hikâyenin temelini oluşturan olaylar işlenmiştir.
Fars ve Türk edebiyatlarında çok işlenmiş bir konu olan Husrev ü Şîrîn’in, halk hikâyesi ve Karagöz hikâyesi (Fasl-ı Ferhâd Kitabı) versiyonları da bulunmaktadır.
Hüsrev ü Şirin veya Perhad ü Şirin hikayesi Doğu edebiyatlarının en meşhur ve belli başlı hikayelerindendir. İran ve Türk edebiyatında da çok yaygın olan bu hikayede, Sasani hükümdarlarından Hüsrev Perviz (596-628) ile Ermen hükümdannın yeğeni Şirin arasında geçen aşk macerası anlatılmaktadır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…