Ahir zaman, İslam inancına göre dünyanın sonunun yaklaştığı, insanların yeryüzündeki yaşamının sona ereceği dönemi ifade eder. Peygamberimiz Muhammed’in hadislerinde detaylandırılan ahir zaman senaryosu, bir takım belirtiler ve olaylarla karakterizedir.
Ahir zamanın belirtileri arasında birçok sosyal, ekonomik, siyasi ve doğal olay bulunur. İnsanlar arasında artan hurafeler, zina, hırsızlık, cinayet, yalan, cehalet gibi kötü davranışlar yaygınlaşır. Ahlaki değerlerin erozyona uğradığı, adaletsizliklerin arttığı bir dönemdir. Ayrıca dinin ihmal edildiği, Allah’a inancın zayıfladığı bir toplum yapısı ortaya çıkar. Ekonomik açıdan ise, zenginlerin daha da zenginleştiği, dar gelirli kesimlerin ise daha da yoksullaştığı bir dönemdir.
Ahir zamanın işaretleri arasında peygamberlik ve mucizelerin sona erdiği, kıyamet alametleri olarak bilinen doğa olaylarının meydana geldiği söylenir. Büyük depremler, sel felaketleri, kuraklık, çölleşme gibi doğal afetler yaşanır. Ayrıca deccal adı verilen sahte kurtarıcının ortaya çıktığına ve insanları yanılttığına inanılır. Dini liderlerin yanıltıcı bir şekilde ortaya çıkarak insanları sapkınlığa sürüklediği düşünülür.
Ahir zamanın sonunda ise kıyamet saati gelir. Peygamberimiz bu dönemi çeşitli hadislerinde ayrıntılarıyla anlatmıştır. Bu olaylar arasında güneşin batıdan doğması, kara dumanın yayılması, korkunç bir hortum, depremler, dağların yürümesi, insanların toplu halde ölmesi gibi olaylar bulunur.
Ahir zaman konusu İslam inancında önemli bir yer tutar ve müminlere dünya hayatının geçici olduğunu hatırlatır. İslam’a göre insanların bu dönemde özellikle ibadetlerini daha da sıkı bir şekilde yerine getirmeleri, ahlaki değerlere daha fazla bağlı kalmaları önemlidir. Ahir zaman, insanları Allah’a yönelmeye ve günahlarından tövbe etmeye çağıran bir uyarıdır.
Peygamberimiz ahir zaman ümmetine ne dedi?
“Ahir zamanda ümmetim üzerine şiddetli bir belâ zuhur eder. Bundan ancak Allah’ın dinini tanıyıp,anlayıp, tasdik eden ve onun için eli,dili, ve kalbi ile mücadele edenler kurtulur.”
Ahir zaman da neler olacak?
Klasik Yahudiliğe göre bu dönemde sürgündeki Yahudiler toplanacak, Mesih gelecek, ahirette ölülerin dirilmesi, cennet (Aden Bahçesi) ve cehennem (Gehinnom) hayatı gerçekleşecektir.
Ahir zaman belirtileri nelerdir?
– Kıyametin küçük alametlerini, din ve inanç hakkında bilgisizliğin yaygınlaşması, içkinin çokça içilmesi, fitne, öldürme ve kargaşanın çoğalması, maddî refahla birlikte kanaatsizlik ve nankörlüğün artması, Allah rızası yerine çıkar ve menfaatlerin ön plana çıkması gibi olayları saymak mümkündür.12 במאי 2015
Ahir zaman hangi yıl?
Peygamber’in gelişi ile kıyamete yakın olan son dilimin başladığı hususunda İslâm bilginleri de görüş belirtmişlerdir. Âhir zamana İslâm’ın M.VII. yüzyılın başlarında yani 610 yılında vahyin başlamasıyla girildiği hususunda bazı hadislerde işaretler vardır (Müslim, Fiten, 132 vd.)
Hz Âdem ile Hz Muhammed arasında kaç yıl var?
Hz. Âdem ile Hz. Muhammed arasında geçen zamanın yaklaşık altı bin sene olduğu yönündeki bugünkü bilimsel verilerle uyuşmayan bu görüşler, kanaatimizce efsanevi ata veya kurucu ata kültüyle bağlantılı tarihlendirmeleri dile getirmektedir.
Hz Âdem kaç yılında vefat etti?
Tevrat’a göre Âdem 930 yıl yaşamıştır (bk. Tekvîn, 5/5). Hz. Âdem, ölmeden önce oğlu Şît’e son vasiyetini yapar ve bir cuma günü vefat eder (bk.
Hz Nuh ile Hz Muhammed arasında kaç yıl var?
Kur’an’da verilen bu rakamı Nûh’un bütün ömrü olarak kabul edenlere göre kırk yaşında peygamber olmuş, 890 yaşında iken tûfan gerçekleşmiş, tûfandan sonra altmış yıl daha yaşamıştır.
Hz Adem ile Hz Nuh arasında kaç yıl var?
Adem’le Nuh arasında 2200 yıl vardır. İnanca göre Tufan 40 yıl sürmüştür. Şüphesiz biz Nûh’u, kavmine, “Kendilerine elem dolu bir azap gelmeden önce kavmini uyar” diye peygamber olarak gönderdik.
3000 yıl önce hangi peygamber vardı?
İbrahim’in torunu oğlu olduğuna göre, İbrahim peygamber kabaca M.Ö 3000 yıllarında yaşamış olmalıdır.26 במאי 2022