Mutezile (Arapça: المعتزلة), İslam dininde bir itikadi mezhep. Mutezile, kelime olarak (i’tezele sözcüğünden türeyerek) “ayrılanlar, uzaklaşanlar, bir tarafa çekilenler” anlamına gelir.
Mutezile nedir kelam?
İslâm’ın erken döneminde beş temel ilkeyi kabul eden itikadî (Kelamî) bir mezheptir. Hicrî ikinci yüzyıl boyunca kelam geleneğinin bilgi, yöntem ve tabiat bahislerini tahkim ederek kelamı küllî bir bilim hâlinde inşa eden ekolün kurucusu, Vâsıl b. Atâ’dır (ö. 748).
Mutezile kelamcıları kimlerdir?
Mu’tezile kelâmcıları arasında el-Uṣûlü’l-ḫamse adıyla ilk eser Ebü’l-Hüzeyl el-Allâf tarafından yazılmıştır. Daha sonra Hişâm b. Amr el-Fuvatî, Ca’fer b. Harb, Kādî Abdülcebbâr ve öğrencileri Ebû Muhammed İsmâil b.
Bağdat mutezilenin temsilcileri kimlerdir?
Bunlardan Bağdat Mu’tezilî âlimlerinden olup önde gelenlerden ikisi Sümâme b. el-Eşres (ö. 213/828) ve Ahmed b. Ebi Duâd (ö. 240/854)’tır.
Mutezili alimler kimlerdir?
Bu kaynakların verdiği bilgilere göre ilk Mutezilî müfessir Ebu- bekir el-Esamm (201/816)’dır. Ebû Ali el-Cubbâî (303/915); İsa er-Rummânî (384/994); Kâdî Abdulcebbâr (415/1025); Şerif el-Murtadâ (436/1044); Yusuf el-Kazvînî (483/1090); Muhammed b.
Hatır ne demek tasavvuf?
İnsanın iradesi dışında zihnine gelen veya kalpte hissedilen duygu ve düşünceler anlamında bir terim.
Tasavvufta Havatır ne demek?
Havâtır tasavvuf terminolojisinde “sâlikin kalbine Hak’tan, melekten, nefisten veya şeytandan gelen hitaplar, sesler” anlamında kullanılmıştır.
Sûfî mezhebi nedir?
İslâm’ın zâhir ve bâtın hükümleri çerçevesinde yaşanan mânevî ve derunî hayat tarzı. Tasavvufî hayat tarzını benimseyen ve bu yolla Hakk’ın yakınlığını kazanmaya çalışan kişi. Âhiret saadetinin ibadetle kazanılacağına inanarak kendisini ibadete veren samimi dindar.
Ilk defa sûfî lakabı ile anılan zat kimdir?
İlk defa “sûfî” lâkabıyla anılan zât, bir rivâyete göre Câbir b. Hayyân el-Kûfî (ö.150/767), bir başka rivâyete göre ise Ebû Hâşim el- Kûfî’dir.
Melekten gelen hatıra ne denir?
Melekî havâtır (ilham). Melek tarafından telkin edilen bu tür havâtır da ilâhî buyruklara itaat etmeye ve başkalarına iyilik yapmaya davet eder.