Öz: Kırâat ilmi, Kur’ân-ı Kerîm’in lafızlarını edâ yönüyle ele alan, bu husustaki ittifak ve ihtilafları belirten rivâyetleri, nakledenlerine (imam ve râvîlerine) isnâd ederek inceleyen bir disiplindir. Bu ilmin öğretiminde sıkça kullanıla- rak tekrarlanan usûl kavramları, makalemizin konusunu teşkil edecektir.
Kıraat ilminin amacı nedir?
Kur’an’da yer alan kelimelerin okunuşu ve telaffuz edilişini konu edinen kıraat tilavetin de sınırlarını belirleyen ilim olarak kabul edilir. Kıraat ilminin en önemli amacı olarak Kur’an’ın keyfi ve yanlış okumanın önüne geçilmesi olarak açıklanabilir.15 ביוני 2021
Kuranı kerim kaç çeşit kıraat vardır?
Hicri III. Asır kıraatlerin yediye tahsisi Daha sonra Ebu Bekr el-İsfehani en-Neysâburî (ö.381/992) bu yedi kıraat imamının kıraatlerine üç sahih kıraat daha ilave ederek kıraat sayısını ona çıkarmıştır. Bunlar meşhur kıraat olarak isimlendirilmiştir.
Kıraat ilmi ne demek?
Kıraât (Arapça: قراءة qıraeh-Okuma, okuyuş), Kuran’ın farklı rivayetlerle gelen okunuş farklılıklarını ve kurallarını, bunların kaynağı olan kıraat alimleri ve rivayet zincirleriyle ilgilenen ilim dalıdır.
Kıraat nedir ne anlama gelir?
Sözlükte kırâat “okumak, tilâvet etmek, telaffuz etmek” anlamında masdar; “sesli veya sessiz, nağmeli veya nağmesiz okuma, tilâvet etme anlamında isimdir.