Ölünün yıkanması müşerref varlık olan insana bir hürmettir. Onu temizlemek ve şereflendirmek için farz kılınmıştır. İnsanın ölüsü de saygıya layıktır.9 Ağu 2016
Cenazenin yıkanması farz mıdır?
Müslüman cenazesinin yıkanması ve kefenlenmesi farz-ı kifâyedir (Kâsânî, Bedâî’, 1/300, 306, 318; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/303,310). Bu görev bazı Müslümanlar tarafından yerine getirildiği takdirde diğerlerinden sorumluluk kalkar.
Cenaze hemen yıkanmalı mı?
İslâm`da, ölen kimsenin en kısa zamanda yıkanması, kefenlenmesi ve cenaze namazının kılınarak toprağa verilmesi gerekir. Bu konuda acele davranmak müstehabtır.
Cenaze ne zaman yıkanır?
Cenazeyi Yıkamak Definden önce yapılması gerekenler arasında önce cenazenin yıkanması lazımdır. Erkek ölüleri, erkekler; kadın ölüleri de kadınlar yıkar. Yıkanacak cenaze teneşir veya yüksekçe bir yere ayakları kıbleye gelecek şekilde sırt üstü yatırılır. Ölüyü yıkamak, ona gusül abdesti aldırmaktır.
Ölen kişi ne zaman yıkanır?
Ölü, ölü döşeğinden indirildikten sonra, döşek dışarı çıkartılarak üç gün bekletildikten sonra yünü dökülerek yıkanır. Anlatılara göre, bazen döşek, ölünün canı içinde kalmıştır diye hemen yıkanmaktadır. Ölü yıkanana kadar yanında yakınları bekler; başında bekleyen hapşırırsa “giden var, tekrar ölen olacak” denir.