Mücmel ve Mübeyyen ne demektir?

Mübeyyin, kapalı lafzın hemen bitişiğinde veya ondan ayrı olarak gelmektedir. Mücmel lafızların açıklanarak manası güçlü ifadelere dönüştürülmesine de “mübeyyen” denir. Mücmel lafızları açıklayan manası güçlü ifadelere de ”mübeyyen” denir.

Mücmel ve mufassal ne demek?

Mufassal defter ya da defter-i mufassal, Osmanlı Devleti’nde eyalet ve livaların ayrıntılı tahrirlerini içeren defterlerdir. Zamanla daha az tutulmuş olmasına karşın, Osmanlı Devleti’nin yıkılışına kadar kullanılmıştır. Bu defterlere göre daha az ayrıntı içeren tahrir defterleri mücmel defter olarak adlandırılıyordu.

Müşkil ne demek kısaca?

Sözlükte “karışmak, güçleşmek” anlamındaki işkâl masdarından türeyen müşkil kelimesi, fıkıh usulü terimi olarak “kendisiyle kastedilen mânanın ancak onu kuşatan karîne ve emâreler üzerinde incelemede bulunma ve derinlemesine düşünme yoluyla anlaşılabildiği lafız” demektir.

Mücmel nedir Tefsir?

Sözün sahibi tarafından bir açıklama yapılmadıkça kendisiyle neyin kastedildiği anlaşılmayan lafız mânasında usûl-i fıkıh terimi.

Mücmel ve müşkil ne demek?

Mücmel lafız, zannî bir şekilde açıklanırsa ona da müevvel denir. Şayet açıklama, tam ve kifayetli bir şekilde yapılmazsa, mücmel, müşkil olur; bu takdirde kendisinden kasdedilen mananın ne olduğunu araştırmak gerekir. Meselâ, riba, mücmel olarak vârid olmuştur.

Leave a Comment