Genel Olarak İlahi: Anlam olarak Tanrı’ya ait, Tanrı’yla ilgili demek olan ilahi, Cami Müziği İlahileri ve Tasavvuf Müziği İlahileri olarak iki alt türü içerir. Tasavvufi Halk Müziği içinde yer alan ilahiler, sözel olarak ilgili tarikatın inanış yolunu, ya da o tarikatı kuran kişinin adını içerir.
Ilk ilahi kim yazdı?
Şaman, kam, baksı veya ozan adlarını taşıyan bu kişiler, çok eski devirlerden beri Oğuz boylarının şölenlerinde, av törenlerinde ve matem âyinleri olan yuğlarda çok defa kendi yazdıkları manzum – yarı manzum sözleri mûsiki eşliğinde okuyarak ilâhilerin ilk örneklerini ortaya koymuşlardır (Köprülü, Edebiyat …
Halvetiler ilahiye ne denir?
Örneğin Bektaşilerin nefes, Halvetilerin durak dediği ezgiler, genel olarak birer ilahi olmalarına karşın, ses sözel ve ritmik farklılıkları içerir. Nefes: Bektaşi tarikatlarında ilahiye genel olarak verilen bir addır.
Halveti tekkelerinde okunan ilahilere ne denir?
Muhtelif tarikatlarda okunan ilahilere değişik adlar verilebilir. Gülşenî tekkelerinde okunanlara Tapuğ, Bektaşî tekkelerinde okunanlara Nefes adı verilir. Tüm tarikatlarda Arapça şuğullerin okunmasıyla beraber Türkçe ilahilere büyük önem verilmiştir.
İlahi nedir maddeler halinde?
İlahi, Allah’ı veya çeşitli kutsal kişi ya da varlıkları övmek amacıyla bestelenen sözlü dinî şarkılar. İlahi kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve “Ey Tanrım!” anlamına gelmektedir. İlahiler çok eski zamanlardan bu yana dinlerin ve inançların önemli bir parçasını oluşturmuştur.