Yavuz Sultan Selim’in veziri kimdir?

Yavuz Sultan Selim, Osmanlı İmparatorluğu’nun 10. padişahıdır. Hükümdarlığı döneminde önemli bir şahsiyet olan ve devletin önemli kararlarını almasında etkili olan veziri, Pargalı İbrahim Paşa’dır. Pargalı İbrahim Paşa, Osmanlı tarihinde önemli bir yer tutan bir devlet adamıdır.

Pargalı İbrahim Paşa, 1494 yılında Bosna’da doğdu. Gençliğinde hafız ve kethüda olarak çalıştıktan sonra, II. Bayezid döneminde saray hizmetlerine girdi. Dönemin ünlü eğitimcilerinden aldığı eğitimle İslam ilimlerinde ve edebiyatında kendini geliştirdi. Aynı zamanda dönemin ünlü şehzadelerine özel dersler verdi.

Yavuz Sultan Selim’in tahta geçmesinin ardından vezirlik görevine atanan Pargalı İbrahim Paşa, özellikle Osmanlı’nın Safevilerle gerçekleştirdiği savaşlarda büyük rol oynadı. İran’ı ele geçirme hedefleri doğrultusunda başarılı hamleler yaparak Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını genişletmeye büyük katkı sağladı.

Pargalı İbrahim Paşa, döneminin en etkili ve saygın vezirlerinden biri olarak kabul edildi. Devletin iç işlerinden dış politikaya kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösterdi. Yavuz Sultan Selim’in yanında hükümeti yöneterek ona büyük destek sağladı. Ayrıca, padişahın güvenini kazanarak birçok devlet görevlisi tarafından sevildi ve saygı duyuldu.

Ancak Pargalı İbrahim Paşa’nın siyasi kariyeri, padişahın ölümüyle sona erdi. Yavuz Sultan Selim’in yerine tahta geçen oğlu Kanuni Sultan Süleyman, hükümdarlık döneminde veziri görevinden alarak başka görevlere getirdi. Pargalı İbrahim Paşa, İstanbul’da idam edilerek hayata veda etti.

Sonuç olarak, Pargalı İbrahim Paşa, Yavuz Sultan Selim döneminde etkili bir vezir olarak Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını genişletmede ve devletin güçlenmesinde büyük rol oynadı. Siyasetçi ve askeri yetenekleriyle tanınan Pargalı İbrahim Paşa, Osmanlı tarihindeki önemli şahsiyetlerden biridir.

Yavuz Sultan Selim’den sonra kim padişah oldu?

Sıra Sultan Tahttan inişi
—- ———————————————— ————–
9 I. Selim Yavuz Sultân Selim Han – Gazi 21 Eylül 1520
10 I. Süleyman Kanûnî Sultân SüleymanHan – Muhteşem 7 Eylül 1566
11 II. Selim Sarı 21 Aralık 1574
12 III. Murad Muradî 16 Ocak 1595

Yavuz Sultan Selim Hasan Can Kimdir?

Yavuz Sultan Selim’in özel hizmetine alınan oğlu Hasan Can ise padişahın en yakın adamlarından biri olmuş, onunla birlikte Mısır Seferi’ne katılmıştır. Hasan Can’ın bestelediği eserler, daha sonraki devirlerde mehter takımlarında devamlı olarak çalınmıştır. Günümüze düyek usulünde üç adet Hüseynî peşrevi ulaşmıştır.

Babasını öldüren Osmanlı padişahı kimdir?

9- I. Selim (1512-1520)(Yavuz Sultan Selim), babasını öldürterek tahta geçti. Kardeşleri Ahmet, Korkut, Abdullah, Şehinşah, Şahsultan, Alemşah, Mahmut ve Mehmet’i olmak üzere 8 kardeşini boğdurarak öldürttü. Bunların tüm eş ve çocuklarını da öldürttü.

Hasan Can Hangi Padişahın veziri?

Tarihi kaynaklarda Yavuz Sultan Selim Han’ın Mısır Seferinde bir Mısırlı Cariyeye aşkını ve o aşkın hazin sonuna en yakın dostu Hasan Can şahit olmuştur. Yavuz Sultan Selim Han’ın rahatsızlığında yanında olan Hasan Can, padişaha rahatsızlığı hakkında bilgiler vermiştir.20 בינו׳ 2022

Hasan Can Hangi Padişahın veziri?

Kenzül arş duası ne zaman okunur?

Uzun bir dua olan Kenzül Arş sıkıntılı durumlarda ve kendini çaresiz hisseden kişilerin okuması önerilir. Sabah namazından sonra veya gece yarısı dilek için okunabilir. Kenzül Arş duası Arapça okunuşu, Türkçe anlamı ve fazileti ile ilgili detaylı bilgilere içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Kenzül arş duası kabul olur mu?

Ya Muhammedi Bu duayı hürmetle saklayan kimse seni rüyasında görür. Her kim bu duayı bir kez okursa Allah hacetini kabul eder.

Kenzül arş duası dilek için okunur mu?

Ayrıca Bediüzzaman Hazretlerinin 29. kitabında da bu duayı görebilirsiniz. Kenzül Arş, her türlü hacet, dilek, hastalık, şer gibi durumlarda okunması tavsiye edilen bir duadır.8 בספט׳ 2022

Leave a Comment