Zilhicce ayı içerisinde birçok ibadeti yerine getirmek, insanların faydasına olacak ve onların kurtuluşa ermesinde vesilede bulunacaktır. Bu ay içerisinde birçok ibadet yapmak mümkünken, önemli olan haram işlerden uzak durmaktır. Zina ve alkol gibi Allah’ın haram ettiği her şeyden uzak durmak gerekiyor.
– Bol bol sadaka vermek.
– Kuran okumak ve uygulamak.
– Namaz kılmak.
– Tesbih çekmek.
– Tesbih namazı kılmak.
– Hac yapmak.
– Oruç tutmak.
– Kurban kesmek.
Hicri takvimin 12. ayına denk gelen zilhicce ayında oruç tutulur. Tutulan orucun sevabı ise çok büyüktür. Zilhicce ayı, Hacc görevinin yerine getirildiği bir aydır. Her bakımdan kutsal ve bereketli olan zilhicce ayında kurban kesilir, dualar edilir ve ibadetlerini yerine getirenlerin amel defteri kapanır.
Zilhicce ayı Kur’an-ı Kerim’de bahsi geçen hac aylarından biridir. Hac ayları, hicrî takvimdeki Şevval ve Zilka’de aylarının tamamı ile Zilhicce ayının ilk 10 günüdür. Zilhicce ayı hac menâsikinin ve Kurban bayramının idrak edildiği günleri içinde barındırır.6 Haz 2023
Haram aylardan olan Zilhicce ayı, İslam’ın beş şartından biri olan hac ibadetinin yapıldığı, iki bayramdan biri olan Kurban Bayramı’nın kutlandığı ay olmasıyla kutsal olarak kabul edilir. Zilhicce ayından önceki ay Zilkade, sonraki ay ise yeni yılın ilk ayı Muharrem ayıdır.
İslam dininde peygamber Muhammed’in farz olarak tanımlanan Kur’an emirleri dışındaki davranışları ve herhangi bir konuda söylemiş olduğuna inanılan söz (kavli sünnet, hadis), fiil (eylem) ve takrirlerine (susarak onaylama) verilen addır. Fıkıh’ta Ef’ali mükellefin’den sayılır.
– Cenazeyi yıkamak, kefenlemek, cenaze namazı kılmak ve gömmek farz-ı kifâyedir. …
– Kur’an’ı ezberlemek, yani hafız olmak farz-ı kifâyedir.
– Bir toplumda âlimlerin bulunması farz-ı kifâyedir.
– Bir topluma selâm verene cevap vermek farz-ı kifâyedir. …
– Cihad etmek farz-ı kifâyedir.
– Şehâdet etmek.
– Namaz kılmak.
– Zekât vermek.
– Oruç tutmak.
– Hacca gitmek.
– Ayrıca bakınız.
– Kaynakça.
Farz-ı ayn, mükellef olanlardan her birinin yapması gereken farzdır. Beş vakit içinde namaz kılmak, oruç tutmak, dine uygun bir şekilde yapılmış olan sözleşmelere bağlı kalmak biçiminde örnekler verilebilir.22 Ara 2023
Farz ve sünnet denilince, farz Allahü teâlânın emirleri, sünnet ise Peygamber efendimizin sünneti yani emirleri demektir. Sünnet kelimesi yalnız olarak söylenince, İslâmiyet yani bütün İslâmiyetin bildirdiği hükümler, emir ve yasaklar demektir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…