Zemzem suyunun adının neden Zemzem olduğu hakkında çeşitli teoriler bulunmaktadır. Zemzem suyu, Mekke şehrinin içerisinde yer alan Kâbe’nin yanında bulunan bir kuyudan elde edilen kutsal bir su kaynağıdır. İslam inancına göre, Zemzem suyunun tarihi İbrahim Peygamber zamanına kadar uzanır. İbrahim Peygamber ve oğlu İsmail, Mekke’deki çöl bölgesine getirilerek Allah’ın emrettiği şekilde Kâbe’yi inşa etmişlerdir. İbrahim Peygamber, oğlu İsmail’in susuz kalmaması için Allah’a dua ettiğinde, gökteki meleklerden gelen vahiy ile yerden bir su kaynağı fışkırmıştır. Bu su, o dönemden beri tüm Müslümanlar tarafından kutsal kabul edilmektedir.
Zemzem suyunun adının neden Zemzem olduğu konusunda birkaç teori vardır. İlk teoriye göre, “Zemzem” kelimesi Arapça kökenli olup, “zamzamak” fiilinden türetilmiştir. “Zamzamak”, su yüzeyinden daha derinlere doğru zemzemlemek veya çalkalamak anlamına gelir. Bu kelimenin su kaynağına verilmiş olması, Zemzem suyunun çıkış noktasının aşağıya doğru gittiği şeklinde yorumlanmaktadır.
Diğer bir teori ise, Zemzem suyunun adının İsmail Peygamber’in oğlu İsmail’in annesi Hacer’in, kaynak suyu bulmak için Safa ve Merve tepeleri arasında gidip gelirken “Zem-zem” diye ses çıkararak suyu ifade etmesinden geldiğidir. Hacer’in bu çaba ve duaları sonucu Allah’ın lütfuyla Zemzem suyu ortaya çıkmıştır.
Son teoriye göre ise, “Zemzem” kelimesinin, Arapça’da temizlik anlamına gelen “Zeym” kelimesinden türediği ve suyun bu özelliği nedeniyle bu ismi aldığı düşünülmektedir. Zemzem suyu, içerisinde bakteri ve mikroorganizma bulunmayan, doğal olarak steril olan bir su kaynağıdır.
Zemzem suyunun ismi üzerine yapılan bu teoriler arasında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak, İslam inancına göre Zemzem suyu, Allah’ın lütfuyla Mekke’de İbrahim Peygamber ve İsmail’in duaları sonucu ortaya çıkan kutsal bir sudur. Bu nedenle müslümanlar için Zemzem suyu önemli bir dini sembol olup, Mekke’deki hacılar tarafından özel bir ilgi ve saygıyla karşılanır.
İşte Türk Dil Kurumu’na göre Zemzem isminin anlamı; Kâbe çevresindeki ünlü kuyu ve bu kuyunun Müslümanlarca kutsal sayılan suyu.24 Mar 2021
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı maket Zemzem kelimesi, ‘Kabe’nin çevresindeki ünlü kuyu olması ile beraber, bu kuyunun Müslümanlarca kutsal sayılan suyu,’ biçiminde ifade edilmektedir.16 Ağu 2021
Kâbe yakınındaki kuyudan çıkan, müslümanların büyük değer verdiği su.
Abdülkādir-i Geylânî, Bağdat’a gittiği zaman mensup olduğu Şâfiî mezhebini bırakarak mizacına daha uygun gelen Hanbelî mezhebine girmiş, bununla birlikte hayatının sonuna kadar her iki mezhebe göre fetva vermiştir.
Kendisinin de Hanbeli mezhebine mensup oluşu nedeniyle farklılık arz eden görüşleri ise yeri geldiğinde dipnotlarla belirtilmiştir. Gelenek Yayıncılık olarak bu değerli eseri halkımızın istifadesine sunmaktan mutluluk duyuyoruz.
Bütün İslâm âleminde asırlardan beri tesiri kuvvetli bir şekilde hissedilen Abdülkādir-i Geylânî’nin, Ḳalâʾidü’l-cevâhir’e göre, yirmi yedisi erkek kırk dokuz çocuğu olmuştur.
Babası Ebû Sâlih Mûsâ’nın dindar bir kimse olduğu bilinmekte, ancak hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır. Hz. Ali’ye ulaşan soy şeceresi kaynaklarda şöyle verilmektedir: Abdülkādir-i Geylânî b.
Şafiilerin Mekke Müftüsü Büyük Alim ve Abdulkadir-i Geylani hazretlerinin torunu Şeyh Ömer Geylani hz. 🌹 | Instagram.16 May 2022
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…