Zemzem suyu, İslam inancına göre kutsal kabul edilen bir su kaynağıdır ve Müslümanlar için büyük öneme sahiptir. Zemzem suyu, Mekke şehrindeki Mescid-i Haram yakınlarında bulunan bir kuyudan elde edilmektedir. Bu kuyunun tarihi, İbrahim peygamberin oğlu İsmail’i ve annesi Hacer’i Allah’ın emriyle Mekke çölünde bırakmasıyla başlamaktadır.
Zemzem suyunun tarihi, İbrahim peygamberin Hacer’e su bulması için Safa ve Merve tepeleri arasında yedi defa gidip gelmesiyle devam etmektedir. İbrahim’in duası üzerine bu kuyu meydana gelmiş ve İsmail ve Hacer susuzluktan kurtulmuştur. Bu olay, Hacer’in koşuşu olarak da bilinir ve hac ibadeti sırasında taklit edilmektedir.
Zemzem suyunun önemi ve değeri, İslam inanışında yer alan birçok hadiste de vurgulanmaktadır. Peygamber Muhammed’in “Zemzem Allah tarafından tıbbın yerine konulmuş bir besindir” şeklindeki hadisi, suyun sağlık açısından da faydalarını göstermektedir.
Zemzem suyunun özellikleri arasında tat ve kokusu, diğer sulara göre farklılık göstermektedir. Tatlı ve hafif tuzlu bir tada sahip olan bu su, ferahlatıcı bir kokuya da sahiptir. Aynı zamanda Zemzem suyu, içeriğinde bulunan mineraller ve elementler nedeniyle de sağlığa pek çok fayda sağlamaktadır.
Zemzem suyu, Mekke’ye hac veya umre ibadeti için giden Müslümanlar tarafından tüketilmektedir. Mescid-i Haram çevresinde bulunan çeşmelerden bu suya erişim sağlanabilmektedir. Aynı zamanda, Zemzem suyu şişeleri ve kutuları da Mekke’de yer alan özel satış noktalarında ve çevrimiçi olarak satın alınabilmektedir.
Sonuç olarak, Zemzem suyu Mekke’deki Mescid-i Haram yakınlarında bulunan bir kuyudan çıkarılan, İslam inancında kutsal kabul edilen bir sudur. Peygamber Muhammed’in onun tıbbın yerine konulmuş bir besin olduğunu belirttiği bu su, Müslümanlar için büyük bir değere sahiptir. Mekke’ye giden Müslümanlar, Zemzem suyunu tüketebilmekte ve özel satış noktalarından satın alabilmektedirler.
Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm de zemzemin sadece hediye edilebileceğini belirterek, “Zemzem suyunun ticaret amaçlı Suudi Arabistan dışına çıkarılması yasak. Zemzem suyunun ticaretini yapmak caiz değildir. Buna kesinlikle müsaade edilmemesi gerek” diye konuştu.15 Oca 2015
Evinde bu özel suyu bulundurmak isteyen kişiler zemzem suyu ne kadar saklanır diye merak edebilir. Zemzem suyu karakteristik yapısı sayesinde yaklaşık 10 yıl boyunca saklanabilir, yosunlaşma ve bozulma olmaz.
Ayrıca ihtiyaç halinde, yetkililer tarafından izinli bir şekilde, kişinin mülküne intikal eden zemzem suyunu makul şartlarda satması da caiz olur.28 May 2023
“GERÇEK ZEMZEM, DONMAZ” Buradan gerçek olup olmadığını anlayabiliriz. Bir de zemzem suyu kış günü, soğuk havalarda ya da normal suyun donduğu bir ortamda donmaz. Normal su buz olur. Bu şekilde de zemzemle normal suyu ayırabilirler” diye konuştu.16 Haz 2015
Taif Seferi veya Taif Kuşatması, 630 M. yılında Huneyn zaferinden sonra Taif, Müslümanlarca her taraftan kuşatıldı. Şehir kuşatmaya direnemeyerek teslim oldu. Taif lideri, Urve bin Mesud, kuşatma sırasında Taif savunması için mancınık yapmayı öğrenmek için Yemen’de bulunuyordu.
Resûl-i Ekrem’in haber gönderdiği üçüncü kişi olan Mut’im b. Adî onun himaye isteğini kabul etti ve yanına gidip kendisini Mescid-i Harâm’a getirdi; orada bulunan müşriklere onu himayesine aldığını duyurduktan sonra evine kadar götürdü.
Taif Seferi veya Taif Kuşatması, 630 M. yılında Huneyn zaferinden sonra Taif, Müslümanlarca her taraftan kuşatıldı. Şehir kuşatmaya direnemeyerek teslim oldu. Taif lideri, Urve bin Mesud, kuşatma sırasında Taif savunması için mancınık yapmayı öğrenmek için Yemen’de bulunuyordu.
Hz. Peygamber Kureyş müşriklerinin tavırlarını giderek sertleştirmeleri üzerine davetini Mekke dışında yaymayı düşündü ve peygamberliğin onuncu yılında (m. 620) yanına Zeyd b. Hârise’yi alarak Sakîf kabilesini İslâm’a davet amacıyla Tâif’e gitti. Ancak Tâifliler kendisiyle alay edip onu taşlattılar.
Şerîk’e bir elçi gönderdi ve ondan Mekke’ye dönebilmesi için kendisini himayesi altına almasını istedi. Ancak o kabul etmedi. Sonra kendisini himaye etmesi için Suheyl b. Amr’a gönderdi.20 Oca 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…