Zekeriya, Kur’an-ı Kerim’de önemli bir peygamber olarak yer almaktadır. Zekeriya’nın hikayesi, başta Bakara Suresi olmak üzere, birkaç surede anlatılmaktadır. Bu makalede, Zekeriya’nın hayatı, peygamberlik görevi ve duaları ele alınacaktır.
Zekeriya, İsrailoğulları’nın yasaklandığı bir dönemde, Hariciler döneminde yaşar. O, Allah’a samimi bir şekilde ibadet eden ve kendisine bir çocuk verilmesi için dua eden bir peygamberdir. Zekeriya’nın eşi, yaş itibariyle çocuk doğurma yeteneğini kaybetmiştir ve Zekeriya da yaşlanmıştır; bu nedenle onların çocukları olmamıştır.
Ancak Zekeriya, kocasının duasını duyunca umutsuzluğa kapılmadan, Rabbine seslenir ve çocuk talebini iletir. Zekeriya, Allah’ın lütfu sonucu, yaşına rağmen bir oğlu olacağını öğrenir. Bu oğlu da Yahya adıyla anılacaktır. Zekeriya’nın duası, Rabbine olan sarsılmaz inancı ve sabrı sayesinde kabul edilmiştir.
Zekeriya’nın hikayesi, Kur’an’da dua etmenin gücünü ve Rabbimizin merhametini vurgulamaktadır. Zekeriya’nın hayatı, birçok müslüman için bir örnek olmuş ve Allah’a olan teslimiyetin önemini göstermiştir.
Zekeriya, Kur’an-ı Kerim’de bahsedilen peygamberlerden biridir ve oğlu Yahya da yine Kur’an’da önemli bir peygamber olarak yer almaktadır. Zekeriya’nın duaları, insanlara umut, inanç ve sabır kazandırmaktadır.
Sonuç olarak, Zekeriya Kur’an-ı Kerim’de yer alan bir peygamberdir ve hayatı, dua etmenin gücü, inanç ve sabır gibi önemli temaları vurgulamaktadır. Zekeriya’nın hayatı, birçok müslüman için ilham kaynağı olmuş, onlara Rabbimize olan teveccühlerini artırmıştır. Bu nedenle, Zekeriya hikayesi Kur’an-ı Kerim’in önemli bölümlerinden biridir ve anlamı derin mesajlar içermektedir.
Nesebi Hz. Dâvûd’a kadar çıkmaktadır. Oğlu Yahyâ’nın öldürülmesi onu çok üzmüştür. Kendini de öldürmek istemeleri üzerine şehirden kaçmış, bir bahçedeki ağacın içine saklanmış, düşmanları tarafından ağacın kesilmesi suretiyle şehid edilmiştir (Ömer Faruk Harman, “Hz. Zekeriyyâ”, İFAV Ans., IV, 574-575).
Kullanıcılar şunları da aradı
Yahudiler, onu ararken ağaçtan uzamış görünen elbise parçasını fark ettiler ve onun ağacın içinde olduğuna hükmettiler. Bunun üzerine ağacı testereyle ikiye biçtiler ve Zekeriya Peygamber bu şekilde can verdi.
Kur’ân-ı Kerîm’de adı altı yerde geçen Zekeriyyâ (Âl-i İmrân 3/37, 38; el-En’âm 6/85; Meryem 19/2, 7; el-Enbiyâ 21/89) duası kabul edilen, hayırlı işlere koşan (el-Enbiyâ 21/90), namaz kılan (Âl-i İmrân 3/39), Meryem’i himaye eden (Âl-i İmrân 3/37) bir kişi ve Allah’ın kulu olarak (Meryem 19/2) anlatılmaktadır ( …
İnşirâh sûresinin faziletiyle ilgili olarak, “Kim Elem neşrah sûresini okursa âdeta üzüntülü olduğum sırada yanıma gelip beni rahatlatmış sayılır” meâlinde bir hadis rivayet edilmişse de (Zemahşerî, III, 222) bu rivayet muteber sayılmamıştır.
İnşirah suresi özellikle kapalı işlerin açılması niyetiyle sabah ve akşam okunabildiği gibi herhangi bir vakitte de niyet üzere okunması tavsiye edilen bir suredir.29 Tem 2021
İnşirah Suresi okuyan kimselerin işleri Allah tarafından kolaylaştırılır. İnşirah Suresine düzenli devam eden müminlerin rızıkları çoğalır. Hiç ummadıkları yerlerden bol rızka kavuşurlar. Müminin, zorlu ve zorlayıcı durumlar karşısında Rabbi’ne sığınarak İnşirah Suresi’ni bolca okumalıdır.29 Tem 2021
İnşirâh sûresinin faziletiyle ilgili olarak, “Kim Elem neşrah sûresini okursa âdeta üzüntülü olduğum sırada yanıma gelip beni rahatlatmış sayılır” meâlinde bir hadis rivayet edilmişse de (Zemahşerî, III, 222) bu rivayet muteber sayılmamıştır.
Bir dert, bir sıkıntı, sorun, keder, hüzün gibi zamanlarda okunacak olan suredir. Sıkıntılı durumlarda okunur.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…