Zayıf hadisler İslam dininde hüküm vermede kullanılamayan hadislerdir. Ancak bazı bilim adamları ve alimler, zayıf hadislerin bazı durumlarda kaynak olarak kullanılabileceğini savunmaktadır.
Zayıf hadislerin hüküm vermede kullanılması konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı alimler zayıf hadislerin kullanılmasını kesin bir şekilde reddederken, bazıları da zayıf hadislerin bir delil olarak kabul edilebileceğini savunmuştur. Bu görüş sahipleri, zayıf hadislerin özgün kaynaklara göre değerlendirilerek bazı hükümler çıkarılabileceğini belirtirler. Özellikle tevil yapılarak zayıf hadislerin anlamının değiştirilebileceği düşünülür.
Zayıf hadislerin hüküm vermede kullanılması konusunda bir diğer görüş ise, zayıf hadislerin sadece ahlaki veya motivasyonel hükümler için kullanılabileceğidir. Bu görüş sahipleri, zayıf hadislerin görüşleri desteklemek veya insanları yönlendirmek amacıyla kullanılabileceğini savunurlar. Ancak hukuki veya ibadetlerle ilgili hükümler için güvenilir hadislerin tercih edilmesi gerektiği belirtilir.
Zayıf hadislerin hüküm vermede kullanılması tartışmalı bir konudur. Her ne kadar bazı alimler zayıf hadislerin bazı durumlarda kullanılabileceğini söylese de, çoğunlukla güvenilir ve sıhhatli hadislerin tercih edilmesi gerektiği kabul edilir. Zayıf hadislerin kullanımı, hadis ilmiyle ilgilenen ve hadisleri doğru bir şekilde yorumlayabilen alimler tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde yanlış anlamalara ve yanlış hükümlere sebep olabilir.
Sahih veya hasen hadisler için gerekli özelliklerden en az birini taşımayan, dolayısıyla hasen mertebesine ulaşamayan rivayetlere zayıf (zaîf) denir.
Zayıf râvinin güvenilir râviye muhalefeti yüzünden zayıf olan hadis anlamında terim.
Münker Ne Demek? Marufun yani iyiliğin zıddı olan “münker” kelimesi sözlükte “bilinmeyen, tanınmayan, kabul edilmeyen, çirkin, kötü, yadırganan şey” demektir. Dini bir kavram olarak da Allah’ın razı olmadığı, İslamın çirkin, kötü, suç, günah ve haram olarak bildirdiği davranışları ifade eder.12 Ara 2022
Hasen hadis, sahih hadisin altında yer almakla beraber, delil olma ve amel edilme yönünden sahih hadisle aynı kuvvete sahiptir. Hadisçiler ve fıkıhçılar hasen hadis ile amel edilmesi noktasında aynı fikirdedirler.
Kökenleri, 14. yüzyılın ikinci yarısında kurulmuş olan Nakşibendilik’in Hindistan ve Pakistan’da yaygın olan Mûceddidî koluna kadar uzanır. Erenköy, Işıkçılar, İskenderpaşa, İsmailağa ve Menzil cemaatlerinde olduğu gibi Süleyman Hilmi Tunahan’ın silsilesi de Nakşibendi şeyhlerinden Şâh Ghulam Ali Dehlevî’ye bağlanır.
Süleymancılar, AK Parti’ye hiçbir dönemde destek vermese de 2000’li yılların başından 2009’a kadar hep sağ partileri destekledi. Ancak 2009 yılına gelindiğinde grup radikal bir karar alarak, en yoğun olduğu illerden biri olan Antalya’da CHP’ye oy verdi ve bu karar tabanda tepkiyle karşılandı.7 May 2023
Süleymancılık ve milliyetçi gelenek Örneğin, cemaatin Süleyman Hilmi Tunahan’dan sonraki lideri Kemal Kacar, Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) öncülü olan Milliyetçi Cumhuriyet Partisi’nde siyaset yapan bir isim. Ayrıca, Ahmet Denizolgun döneminde Süleymancılar’ın MHP’yi desteklediği dönemler oluyor.7 May 2023
2008 yılından itibaren AK Parti teşkilatlarında ve çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarında görevler yapmıştır. Fatih Süleyman Denizolgun AK Parti 27.Dönem Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine girmiştir.
Kuriş, Süleymancıların şu anki lideridir. Alihan Kuriş’in annesi Gülderen Kuriş, dayısı Arif Ahmet Denizolgun, annesinin eniştesi Kemal Kacar, annesinin dedesi de Süleyman Hilmi Tunahan’dır. Kuriş, 8 Eylül 2016’da Arif Ahmet Denizolgun’un ölümünden sonra Süleymancıların lideri olmuştur.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…