Yunus ismi, kökeni Arapça olan bir isimdir ve farklı kültürlerde kullanılmaktadır. Yunus, İslam dini literatüründe önemli bir figür olan bir peygamberin adıdır. Yunus, Kuranı Kerim’de de yer alan bir peygamberdir ve hikayesi pek çok insanın ilgisini çekmiştir.
Yunus ismi, “güvercin” anlamına gelmektedir. Ancak Yunus’un sembolik anlamı, güvercinin saflık, barış ve huzur gibi değerlerle ilişkilendirilmesinin ötesine geçmektedir. Yunus, Tanrı’nın bir elçisi olan bir peygamberdir ve insanlara Tanrı’nın mesajlarını ileten bir figürdür.
Yunus’un hikayesi, kendisine gönderilen mesajı iletmekten kaçınan bir peygamberin yaşadıklarını anlatır. Yunus, mesajını iletmek yerine denize kaçar ve bir balığın karnına düşer. Orada Tanrı’ya yönelir ve tekrar görevine döner. Bu hikaye, insanın sorumluluklarından kaçamayacağını ve Tanrı’nın isteğine boyun eğmesi gerektiğini vurgular.
Yunus ismi, İslam coğrafyasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Yunus, aynı zamanda Türkiye gibi Müslüman çoğunluklu ülkelerde de popüler bir isimdir. Yunus, genellikle erkek çocuklara verilen bir isimdir ve anlamı ve dini önemi nedeniyle tercih edilmektedir.
Yunus ismi, saflığı, itaatkârlığı ve Tanrı’ya olan bağlılığı temsil eder. Bununla birlikte, Yunus ismi, balığın karnından yeniden doğuş ve başkalarına yardım etme gibi anlamlarıyla da ilişkilendirilebilir. Yunus ismi, İslam dininin temel değerlerini yansıtan bir isim olup, insanlara iyi bir örnek olmayı simgeler.
Eymen ismi Arapça kökenli bir isimdir ve Kuran-ı Kerimde yer almaktadır. İsim Kuran’da Meryem suresi, Taha suresi ve Kassas sureleri içinde bulunan ayetlerde geçmektedir. Bu ayetlerde Eymen isminden Allah tarafından korunan ve talihli kimseler olarak bahsedilmektedir.15 Ağu 2023
Türkiye’de Yunus ismini kullanan 132.524 kişi bulunmaktadır. İstanbul’da Yunus ismini kullanan 24.071 kişi bulunmaktadır. Ankara’da Yunus ismini kullanan 7.699 kişi bulunmaktadır. İzmir’de Yunus ismini kullanan 5.199 kişi bulunmaktadır.18 Nis 2023
Dünya’da 43 yunus türü var, bunların 38’i denizlerde, beşi ise nehirlerde yaşar. Bazı yunuslar yaklaşık 10 metreye kadar sıçrayabilir.14 Nis 2017
Sayısal bilgiler
—————-
Ayet sayısı
Kelime sayısı
Harf sayısı
g t d
Dilimize Arapçadan geçen telakki kelimesi, lika sözcüğünden türetilmiştir. Lika karşılaşmak, kavuşmak ve görüşmek anlamına gelirken, telakki kelimesinin sözlük anlamı görüş ve fikirdir. Telakki etmek ise bir şeyi öyle kabul etmek, öyle saymak anlamında kullanılır.28 Ara 2021
Güdülebilen, belli bir yol üzerinde hareket ettirilebilen: “Güdümlü mermi.” “Güdümlü balon.” 2. Belli bir amaca göre yürütülen, sevk ve idâre edilen: “Güdümlü tarım.” “Güdümlü ekonomi.”
Arapça kökenli bir sözcük olan telakki, kişinin kendi bakış açısına göre savunduğu fikir ve anlayış anlamına gelir. Lika kelimesinden türetilmiş olan bu kelime, kabul etmek ve var saymak manasında da kullanılır. Kelimenin isim hali mütelakki şeklinde yazılır. Su-i telakki ise, yanlış düşünce ve eksik bilgi demektir.1 Haz 2021
Dilimize Arapçadan geçen telakki kelimesi, lika sözcüğünden türetilmiştir. Lika karşılaşmak, kavuşmak ve görüşmek anlamına gelirken, telakki kelimesinin sözlük anlamı görüş ve fikirdir. Telakki etmek ise bir şeyi öyle kabul etmek, öyle saymak anlamında kullanılır.28 Ara 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…