Anadolu’da Türk yazı dilinin gelişmesinde etkili olan Yunus Emre, şiirleri ve ilahileriyle yüzyıllar boyu insanlara ahlâkî değerleri öğretmiştir. Hoşgörü, edep, âdil olmak, dürüstlük gibi toplumsal değerlerin yanı sıra tasavvufi öğretileri de Türkçe kelimelerle Anadolu halkının anlayacağı bir dille ifade etmiştir.
Yunus Emre insan anlayışı nedir?
Yunus’a göre insan bir görünüştür. Onun gönlünü dolduran, bütün varlığını kaplayan, ona kimlik kazandıran -O’nun deyimiyle- “Çalap”tır. Şair bunu “Gönül Çalab’un tahtı gönüle Çalap bahdı” diyerek açıkça ifade eder. Allah sevgisi biçim değil özdür, bunu ancak O’na gönül verenler anlayabilirler.
Yunus Emre’nin edebi anlayışı nedir?
Yunus Emre’nin edebiyat tarihi bakımından, önemli bir yanı da Anadolu’da, Türkçe şiir dilinin öncüsü olması ve tasavvuf sorunlarını yalın, kolay anlaşılır bir dille söyleyişi nedeniyledir. Şiirlerinin ölçüsü, Türkçe’nin ses yapısına uymayan “aruz” olmakla birlikte söyleyişi akıcı, sürükleyici bir nitelik taşır.
Yunus Emre’nin dünya görüşü nedir?
Yûnus insana, bu dünya malını yemeyi ve yoksullara yedirmeyi tavsiye ederken, hakiki manada varlığın sadece Hakk’a ait olduğunu söylemektedir. Ayrıca Yûnus Emre, dünya malı anlamındaki varlığın insanı tatmin etmediğini, insanın Allah aşkı ve zikriyle mutlu olacağını vurgulamaktadır.
Yunus Emre’nin felsefi görüşü nedir?
Yunus Emre felsefesine göre hiçbir zaman kalp kırmamak, büyüklük taslamamak, gönül almak ve geçimli olmak esastır. Yunus Emre’ye göre din; insanlığı mutluluğa, barışa ve huzura kavuşturan bir yaşam tarzını benimsemektir. Yunus Emre’nin din anlayışında sevgi ve aşk vardır.