Yunus Emre (1240-1320), Selçuklu Devleti’nin son yılları ile Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarında yaşadı. Vefatından sonra ise Osmanlı tarihi boyunca eserleri, kirleri itibarıyla etkisini devam ettirerek Cumhuriyet Dönemi’ne ve günümüze kadar ulaştı.28 בדצמ׳ 2021
Mevlana ve Yunus Emre Hangi dönemde yaşamıştır?
Mevlâna (1207-1273), Yunus Emre (1240-1320) tarihleri arasında yaşamışlardır. Yani Mevlâna”nın vefatında Yunus 33 yaşındadır. Dolayısıyla aynı zamanların insanları olarak görüşmeleri mümkün görünmektedir.
Yunus Emre Osmanlının hangi döneminde yaşadı?
1320 (Hicri 270) yılında Sarıköy’de vefat eden Yunus Emre, Anadolu Selçuklu Devleti’nin son yılları ile Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş yıllarına denk düşen önemli bir dönemde yaşamıştır.
Yunus Emre hangi padişah döneminde yaşamıştır?
Tarihî Şahsiyeti. Yûnus Emre’nin tarihî şahsiyeti hakkında çok farklı görüşler ileri sürülmüştür. Onun Yıldırım Bayezid devrine (1389-1402) eriştiğini söyleyen (Beygu, s. 171-175), Kanûnî Sultan Süleyman dönemi (1520-1566) şairleri arasında ona da yer veren (Hammer, II, 566), VII. (XIII.) asrın sonu ile VIII. (XIV.)
Emre Hangi dönemde yaşamıştır?
Yunus Emre[1] (638-720/1240-1320) Tabduk Emre’nin deyimiyle “Bizim Yunus”, 13. yüzyılın ikinci yarısı ile 14. yüzyılın başlarında Anadolu’da yaşamış büyük bir mutasavvıf ve şairdir.11 באוק׳ 2023
Kuranda ilah ne demek?
İlahiyatçı-Yazar Mahmut Toptaş, Kur’an-ı Kerim’de çokça geçen “İlah” kelimesinin anlamını açıklayarak, “İlah, Allah’tan başka yaratan, yaşatan ve yöneten yoktur demektir. Ebu Leheb ve Ebu Cehil bu kelimeyi duyduğunda çıldırmıştır” dedi.12 בינו׳ 2018
Ilah olmak ne demek?
Bu sözcük de Arapça bir terim olup, şaşkınlık içinde bulunmak, gönülden bağlanıp sığınmak anlamlarını taşır. İslâm inanç kültüründeki anlamı ise: “Tapınılan, yüceliği karşısında şaşkınlığa düşülen, gönülden bağlanılıp kendisine sığınılan yüce varlık” demektir.
Islamda ilah ne demek?
İlāh (Arapça: إله; çoğul: آلهة ʾālihat), “tanrı” ile aynı anlama gelen bir Arapça terimdir. Dişil hâli “ilaha”dır ve bu tanrıça ile eşanlamlıdır. Dinsel inanışlarca kutsal görülen ve tapınılan doğaötesi bir varlıktır.
Ilah dinde ne demek?
Buna göre ilâh “tapınılan, yüceliği karşısında hayrete düşülen, gönülden bağlanılıp sığınılan, duyularla idrak edilemeyen varlık” demektir. Âlimlerin çoğunluğu, ulûhet kavramından hareketle ilâhın mutlak anlamda ibadet etmekle irtibatlı olduğunu, dolayısıyla onun tapınılan varlığa tekabül ettiğini belirtmiştir.
Ilah Allah demek mi?
“’Tanrı’ kelimesi, Arapça ‘ilâh’ kelimesinin karşılığıdır. ‘İlah’ daha çok, Allah’tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır. ‘Allah’ kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir.27 בפבר׳ 2021