Categories: Genel

Yüksek bina yapmak caiz mi?

Yüksek bina yapmak konusu, İslam dinindeki caizlik konularından biri olarak önemli bir tartışma haline gelmiştir. Bazı alimlere göre, yüksek bina yapmak caizdir çünkü İslam dininde herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Bu alimlere göre, insanların ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla inşa edilen binaların yüksek olması da yasaldır.

Diğer taraftan, bazı alimler yüksek bina yapmanın, İslam dinine uygun olmadığını savunmaktadır. Bu alimlere göre, yüksek binalar insan egosunu tatmin etme amacı taşımakta ve gösterişe dayanmaktadır. İslam dininde ise mütevazi olmak önemli bir değerdir ve gösteriş yapılmaması gerektiği vurgulanır.

Bu konudaki tartışmalar, yüksek bina yapmanın getirdiği bazı olumsuzluklara da odaklanmaktadır. Yüksek binalar, çevreye ve doğal kaynaklara zarar verebilmekte, güneşin ve manzaranın keyfini engelleyebilmektedir. Ayrıca, yüksek binaların önüne düşen gölgeler ile mahallelerin karanlık ve soğuk olması gibi sorunlar da ortaya çıkabilmektedir.

Öte yandan, bazı alimler de yüksek bina yapmanın dinin temel ilkelerine aykırı olmadığını savunmaktadır. Bu alimlere göre, yüksek bina yapmak, modern çağın teknolojik ilerlemeleri ile uyumludur ve yerleşim ihtiyaçlarına cevap verebilir. Bununla birlikte, bu alimler, yüksek bina inşasının dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğini ve çevresel faktörleri göz önünde bulundurmanın önemini vurgular.

Sonuç olarak, yüksek bina yapmak İslam dinindeki caizlik konusu tartışmalı bir konudur. Alimler arasında farklı görüşler bulunmasına rağmen, çoğu alim insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılan yüksek binaların caiz olduğunu savunmaktadır. Ancak, çevresel etkileri göz ardı etmeden, dikkatli bir şekilde inşa edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

En büyük kıyamet alametleri nelerdir?

– Hazret-i Mehdi gelecek. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: …
– Deccal gelecek. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: …
– Hazret-i İsa gökten inecek: Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki: …
– Dabbet-ül-arz çıkacak. …
– Yecüc ve Mecüc çıkacak. …
– Duman çıkacak. …
– Güneş batıdan doğacak. …
– Ateş çıkacak.

Ilk kıyamet alameti nedir?

Peygamber şöyle demiştir: “Ortaya çıkış itibariyle kıyametin alametlerinden ilki, güneşin battığı yerden doğması ve kuşluk vakti insanların üzerine Dâbbe’nin çıkmasıdır. Bu alametlerden hangisi önce belirirse, diğeri de hemen onu peşinden takip edecektir.” (Müslim, Fiten, 118).

Kıyametin 7 alametleri nelerdir?

– Hazret-i Mehdi gelecek. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: …
– Deccal gelecek. …
– Hazret-i İsa gökten inecek: …
– Dabbet-ül-arz çıkacak. …
– Yecüc ve Mecüc çıkacak. …
– Duman çıkacak. …
– Güneş batıdan doğacak. …
– Ateş çıkacak.

En büyük kıyamet alameti nedir?

İsa Aleyhisselâm’ın yeryüzüne inmesi de kıyametin en büyük ve en bariz alâmetlerinden birisidir. Allah-u Teâlâ kıyametin kopmasından az önce onu gökten indirecektir. Onun belirmesi ile kıyametin kopmasının yakın olduğu anlaşılır.

Kelime-i şehadet okunuşu ve anlamı nedir?

Kelime-i Şehadet: “Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü” demektir. “Sahitlik ederim ki Allah’tan baska ilâh yoktur ve yine sahitlik ederim ki Muhammed O’nun kulu ve rasûlüdür” anlamına gelir.10 Nis 2023

Şehadet ne demek Diyanet?

Kelime-i şehâdet (kelimetü’ş-şehâde) İslâm dininin beş temel esasından birincisi olup “tanıklık etme ifadesi” demektir.

Kelime-i Tevhid nedir diyanet?

Kelime-i tevhit; “Allah’tan başka ilah yoktur, Hz. Muhammed (s.a.s.) O’nun elçisidir.” anlamına gelen “Lâ ilâhe illallah Muhammedun Resûlullah” sözüdür. İslam’ın özü ve esası bu kelimedir. Kelime-i tevhit; “En büyük O´dur, O´ndan başka büyüklüğe ortak olacak kimse yoktur.” demek ve buna iman etmektir.2 Oca 2021

Kelime-i Şehadet nedir diyanet?

Kelime-i şehâdet; اَشْهَدُ اَنْ لاَ اِلٰهَ اِلاَّ اللّٰهُ وَاَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ “Ben şahitlik ederim ki Allah’tan başka ilâh yoktur ve ben yine şahitlik ederim ki Hz. Muhammed, O’nun kulu ve Resûlüdür” demektir.14 Oca 2022

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

10 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

10 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

10 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

10 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

10 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

10 months ago