Yoga uygulayan veya yoga felsefesini takip eden kişiye yogi ya da yogini adı verilir. Yogini ifadesi “yogi”isminin dişil kullanımıdır.
Yoga, çeşitli nefes teknikleri, meditasyon ve beden pozlarından oluşan bir pratiği içerir. Bu egzersizler, stresi azaltmaya, zihni sakinleştirmeye, esnekliği artırmaya ve kasları güçlendirmeye yardımcı olur. Çeşitli hususlara dikkat ederek yoga yaptığında bu egzersizlerden mümkün olan en yüksek verimi alabilirsin.5 Nis 2023
Yoga’nın duruşlarına asana denir. Asana, organlara denge, sağlık ve hafiflik getirir. Düzgün ve hoş bir duruş, zihinsel denge getirir ve zihnin kararsızlığına son verir.
Hindistan’da ortaya çıkan yoga, fizik, ruh ve zihin için yapılan bir uygulamadır. Yoga, zihni, bedeni ve ruhu birleştirmeyi amaçlar. Yoga eğitmenlerine göre zihin ve beden birdir, doğru araç ve ortamla aralarında uyum oluşur ve vücut kendini iyileştirebilir. Bundan dolayı tedavi edici olarak kabul edilir.27 Oca 2023
“Kavuşma”, “bir araya gelme”, “birlik”, “karşılaşma” ve “yöntem” olarak çevrilebilir. Yoga uygulayan veya yoga felsefesini takip eden kişiye yogi ya da yogini adı verilir.
Temcîd şu şekilde icra edilir: Bir kişinin, “Yâ hazreti mevlâm” şeklindeki girişinden sonra üç defa kelime-i tevhid çekilir. Ardından peygamberlerden bazılarının ismi zikredilir ve Hz. Muhammed’e salâtüselâm getirilir.
Temcîd sahur vaktinde okunduğundan halk arasında “sahur” mânasına da gelir. Cami ve tekkelerde temcîde çıkmak ve temcîd okuyacak topluluğu yönetmek müezzinlerin ve zâkirlerin önemli görevlerindendi.
Üç aylarda recebin ilk gecesiyle başlayıp ramazanın teravih kılınan ilk gecesine kadar yatsı namazının ardından, ramazanda ise sahurdan sonra müezzinler tarafından halkın iştirakiyle minarede okunurdu. Temcîd sahur vaktinde okunduğundan halk arasında “sahur” mânasına da gelir.
Bu duanın adı temcit duasıymış. Temcit duasını duyan kişiler uykudan uyanır, iftardan kalan yemekleri ve pilavı ısıtır sahur yaparlarmış. Sık sık aynı şeyler tekrarlandığı için, dilimize temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp öne koymak deyimi eklenmiştir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…