Namaz, İslam’ın beş temel şartından biri olan ibadetler arasında yer almaktadır. Yıllar boyunca ihmal edilen namazların kazası hakkında ise farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı İslam alimleri, vakit geçtikçe artan namazları kaza etme gerekliliği olduğunu savunurken, diğerleri buna karşı çıkmaktadır.
Namazın kazası üzerine yapılan tartışmaların temelinde, İslam’da zamanın değeri ve kaza namazının gerekliliği yatmaktadır. Namaz, müslümanların Allah’a ibadet etmek, O’na yakın olmak ve O’ndan af dilemek amacıyla vakitlerinde kılması gereken bir görevdir. İslam dinine göre namaz, zaman kaynaklı bir ibadettir ve her namazın belirli bir vakti mevcuttur. Bu nedenle zamanın önemini vurgulayan bazı alimler, kaçırılan namazların gerektiği şekilde kılınması gerektiği görüşünü desteklemektedir.
Diğer yandan, bazı alimler ise özürsüz olarak kaçırılan namazların kazasının gerekli olmadığına inanmaktadır. Onlara göre, şu ana kadarki kılınmayan namazların kazasına başlanması imkansızdır ve bu durum müslümanları moral olarak yıpratmaktadır. Bu görüşe göre, çaba ve niyet önemlidir ve bu eksikliklerin telafisi için daha düzenli namaz kılmak yeterli olabilir.
Sonuç olarak, yıllarca kılınmayan namazların kazasına ilişkin görüşler farklılık göstermektedir. Bazı Müslümanlar, kaçırılan namazları kaza etmeyi bir sorumluluk olarak benimserken, diğerleri bu durumun düzeltilmesi için daha düzenli namaz kılmanın yeterli olduğunu düşünmektedir. Bu konudaki tartışmalar, kişinin inançları, ibadet anlayışı ve derinlikli bir ruhsal değerlendirme gerektirmektedir.
İhmal ve tembellik sebebi ile namazı vaktinde kılmayan kimse, bu namazı kaza etmekle namaz borcundan kurtulur. Namazı vaktinde kılmamanın vebalinden kurtulmak için ise kişinin tövbe etmesi gerekir (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/85).
Tertip düştükten sonra kaza için belirli bir vakit kalmaz ve mekruh vakitler dışında istenildiği zaman kazâ namazı kılınabilir. İslam hukukçularının çoğunluğuna göre, tertip düştükten sonra tekrar tertip sahibi olunamaz.18 בדצמ׳ 2019
Geçmiş namazların kazası kılmak için farzlarını kılmak gerekir. 5 vakit namazdan hangisi kaza edilecekse o vaktin farzının kılınması ve ona göre niyet edilmesi gerekmektedir. Kaza namazlarını kılmak için belirli bir gün veya zaman yoktur. Dileyen istediği zaman veya günde kaza namazını kılabilir.25 בספט׳ 2023
– Yoksa sahibi tertip olmak için en baştan başlamak mı gerekir namazlara? Değerli kardeşimiz, Üzerinde altı vakitten daha az kazâ namazı borcu olan kimseye “sâhib-i tertîb” veya “ehl-i tertîb” adı verilir. Bu adlandırma, namazların özürsüz olarak aksatılmadan düzenli biçimde kılınmasına işaret eder.18 בדצמ׳ 2019
Bakara Suresi, 45. ayet: Sabır ve namazla yardım dileyin. Bu, şüphesiz, huşû duyanların dışındakiler için ağır (bir yük)dır. Bakara Suresi, 153. ayet: Ey iman edenler, sabırla ve namazla yardım dileyin. Gerçekten Allah, sabredenlerle beraberdir.28 באוג׳ 2023
– Hz. …
– 1-“Dua, ibadetin özüdür.” ( …
– 2- “Mümin kimseye lanet etmek, onu öldürmek gibidir. …
– 3- “Namazda Fatiha suresini okumayan kimsenin namazı yoktur.” [ …
– 4- “Güneş ve ay; bir kimsenin ölümü ya da hayatı için tutulmazlar.
Kur’ân-ı Kerim’in yetmişten fazla ayetinde zikredilen sabır, insan tabiatına aykırı olan zorunlu hallere uymak ve güçlüklere karşı koymak demektir. Sabrın gâyesi, beklenmedik olaylar, içine düşülen güçlükler karşısında tedirgin olmamak, paniğe kapılmamak ve tahammül göstermektir.
Müddessir suresi 7 ayet | Rabbin için sabret.
Nahl Suresi, 127. ayet: Sabret; senin sabrın ancak Allah(ın yardımı) iledir.28 באוג׳ 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…