Mavi renk giysi giyilmiyor. Ezidilik, pek çok dinden inançtan parçalar almış ezoterik (sadece o inanca bağlı olanlara anlatılan) bir din olduğu için mavi yasağını anlıyoruz. Ezoterik bütün inançlarda renklerin bir hiyerarşisi vardır. Bektaşilikte de mavi, Muaviye’nin ve Yezid’in rengi olarak lanetlenmiştir.14 באוג׳ 2014
Şahid bin Car, böylelikle Melek Tavus’un sayesinde kurtulur. Daha sonra Şahid bin Car’a dişi bir melek gönderilir ve bundan olan çocuklar, Yezidilerin atalarını oluşturur. Diğer 80 çocuktan Dünya’ya gelenlerse diğer insanları oluştururlar.
Yezidi inanç sisteminin kurucusu ve peygamberi olarak kabul edilen Şeyh Adiy (1072-1162), Müslüman inançlı bir sufi olarak kabul edilmektedir.
Günde iki defa Güneş’e dönerek ibadet edilir. Çarşamba gününü, Melek Tavus ve ilk iki insanın yaratıldığı gün olup Şahid bin Car’ın meydana geldiği gün olduğundan dinlenme günüdür. Ancak Şahid bin Car’ın soyundan gelenler Yezidilerdir.
ye, börülce, lahana, marul gibi yiyecekleri yemezler.
Müfessirlerin ekserisi, Kur’ân-ı Kerîm’de coğrafi konumuyla birlikte tasvir edilen Zülkarneyn seddinin Uzak Doğu bölgelerinde olduğunu ifade etmişlerdir. Kadı Beyzavi gibi bazı âlimler de bu seddin Azerbaycan ile Ermenistan tarafında, Türkistan topraklarının bittiği yerde olduğunu söylemişlerdir.30 במאי 2022
Üçüncü İskender, Kur’an-ı kerimde Zülkarneyn adı ile bildirilen mübarek zattır. Yafes soyundan olup Hızır aleyhisselamın teyzesinin oğludur. Diğer iki İskender’den önce yaşamıştır. Yecüc ve Mecüc denilen kavmi, iki dağ arasına hapsetti.
Doğuya ve batıya gittiği için İskender-i Zülkarneyn diye anılmıştır. Nûh aleyhisselamın oğlu Yâfes’in soyundandır. Peygamber olup olmadığı açıkça bildirilmedi. Yemen’de yaşamış olan Münzir İskender ile Aristo’nun talebesi olan Makedonyalı İskender’den daha önce yaşadı.
Figür bir zamanlar üzerindeki bir yazıt nedeniyle bazı akademisyenlerce Kiros ile ilişkili bulunmuş olsa da çoğunluk onu koruyucu bir cin figürü olarak görüyor. Modern zamanlardaki bazı Müslüman bilim adamlarına göre Zülkarneyn aslında Ahameniş İmparatorluğu’nun kurucusu ve Mısır ve Babil fatihi Büyük Kiros olmalıydı.
Zülkarneyn’in Hz. İbrahim’in duasını aldığı ve onun döneminde yaşadığı belirtilmektedir. Asıl adı İskender olan bu zatın, bir peygamber olduğu inancı yaygındır. Aynı zamanda hükümdar olduğu dile getirilen Hz. Zülkarneyn, Doğu’ya ve Batı’ya karşı çok sayıda sefer düzenlediği kaynaklarda yer almaktadır.29 באוג׳ 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…