Muhammed’in Hz. Îsâ’dan bu konuda bazı haberler duyduğu, Îsâ’nın Allah’a dua etmesi neticesinde Ye’cûc ve Me’cûc’ün helâk edileceği, cesetlerinin yağmur sularıyla denizlere sürükleneceği bilgisine de yer verilir (Müsned, I, 375; IV, 181; Müslim, “Fiten”, 110; Tirmizî, “Fiten”, 33, 59).
Zülkarneyn döneminde ortaya çıkan ve kıyametin kopmasına yakın dönemde zuhur ederek yeryüzünde bozgunculuk yapacak olan topluluk.
Yecüc ile Mecüc’ün hangi kavim ya da ırktan olduğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak gerek İslam bilginleri gerekse Yahudi ve Hristiyan din adamları bu varlıklar hakkında çeşitli iddialar öne sürmüşlerdir. Hristiyanlara göre Yecüc ile Mecüc’ün Moğol, Türk ya da Kırgız olma ihtimali yüksektir.29 Ağu 2023
Ayrıca Yecüc ve Mecüc’ün ortaya çıkacağı tarih olarak ise hicri 1000 senesinden sonraki zaman olarak adlandırılan ‘ahir zaman’ işaret ediliyor. Bu zaman dilimi ‘dünyanın son evresi’ anlamına da geliyor.23 Tem 2022
Hadîslerde yecüc ve mecüc Yecüc ve Mecüc, Allah’ın kendilerine musallat edeceği bir tür ile helak edileceklerdir. Yecüc Mecüc öylesine kalabalık bir topluluktur ki ırmakların ve göllerin suyunu içerek tüketebilirler.
Aynı zamanda Hicri yılbaşı olarak da bilinen bu ayın bir diğer özelliği de içinde Aşure Günü’nü barındırması. Peki, Aşure Günü ne zaman? Muharrem ayı, Hicri takvime göre yılın birinci ayı kabul edilir. Aşure günü ise Muharrem ayının onuncu günüdür.28 Haz 2023
İslâm’dan önce muharrem ayına “saferü’l-evvel” denirdi. Çünkü Araplar yılın ilk altı ayını her iki aya bir isim vermek suretiyle safer, rebî’ ve cumâdâ diye adlandırmış, bunları birbirinden ayırmak için birincisine “evvel”, ikincisine “âhir” veya “sânî” sıfatlarını eklemişlerdi.
Muharrem ayı, aşure günü de içerir ve ibadet, matem, dayanışma ve tövbe gibi değerlere vurgu yapar. Aşure günü 28 Temmuz 2023 Cuma günü idrak edilecek. Muharrem ayı aynı zamanda bir matem ayıdır, Hz. Hüseyin’in şehit edildiği Kerbela olayı anılır.18 Tem 2023
Aşure Nedir? Buğday, fasulye, nohut, kayısı, incir gibi bakliyat ve yemişlerin birlikte kaynatılması ile hazırlanan yiyeceğe “aşure”; bu yiyeceğin hicri takvime göre Muharrem ayında pişirilmesi ve dağıtılması etrafında oluşan uygulamalara ise “aşure geleneği” adı verilir.
Aynı zamanda Hicri yılbaşı olarak da bilinen bu ayın bir diğer özelliği de içinde Aşure Günü’nü barındırması. Peki, Aşure Günü ne zaman? Muharrem ayı, Hicri takvime göre yılın birinci ayı kabul edilir. Aşure günü ise Muharrem ayının onuncu günüdür.28 Haz 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…