Zülkarneyn döneminde ortaya çıkan ve kıyametin kopmasına yakın dönemde zuhur ederek yeryüzünde bozgunculuk yapacak olan topluluk.
Kehf Suresinde Yecüc ile Mecüc’ün, Hz. Zülkarneyn tarafından demir kütlelerle iki dağın arasına hapsedildiği bildirilmektedir. Ancak kıyametin kopmasına çok az bir zaman kala, hapsedildikleri yerden çıkacaklar ve dünyayı istila edeceklerdir.29 Ağu 2023
Bunlardan Gomar (Sümerler), Magog (Moğollar), Madai (Medler) âşina gelmektedir. Nuh Peygamber’in oğlu Yafes’ten geldikleri için Yafetik olarak adlandırılırlar. Yafes’in üç oğlundan (Gomar, Magog, Madai) gelenler ise; Sümer, Gog, Magog, Gur, Guz, Oğuz ve Macar ırklarıdır.
Bu kavmin çıkışı Mehdi’nin çıkışından ve İsa Mesih’in sahte mesih Deccal’i öldürmesinden sonra gerçekleşecektir. Yecüc ve Mecüc, Allah’ın kendilerine musallat edeceği bir tür ile helak edileceklerdir.
Divan edebiyatının ilk hamsesini yazan şair de Nizami Gencevi’dir.
Hamdullah Hamdî, 1449-1503 yılları arasında yaşamış mutasavvıf bir şairdir. Akşemseddin’in en küçük oğlu olan Hamdî, ilk eğitimini babasından alır.
Fuzûlî, bazı tezkirelerde “hamse” sahibi bir şair olarak anılır1. Fakat “hamse”sinin hangi eserlerden oluştuğu, bütün mesnevilerinin adları verilerek açıklanmaz. Sâkî-nâme veya Heft-câm ile Beng ü Bade adlı mesnevilerin Fuzûlî’ye ait olduğu kesin olarak bilinmektedir.
Aynı şair tarafından yazılmış beş mesneviye “Hamse” adı verilir. Hamse sahibi olmak bir itibar kaynağıdır. Hamse sahibi olarak tanınmış önemli divan şairleri: Ali Şir Nevâi, Taşlıcalı Yahya, Nev’i-zâde Atâi,Fuzuli,Nabi,Şeyh Galip,Şeyhi’ dir.
Hamse, bir şâirin beş mesnevisinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan yapıttır. Hamse yazarı şâirler hamse şâiri ya da hamsenüvis diye bilinir. Türk edebiyatında 16. yüzyılda gelişmeye başlamıştır. İlk hamseyi Çağatay şâiri Ali Şir Nevai yazmıştır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…