Ya Şehid esması, Arapça kökenli bir esma olup, “Ey Şehit” anlamına gelir. Bu isim peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından öğretilmiş ve Müslümanlar tarafından da sıklıkla kullanılan bir isimdir. Şehid kelimesi Arapça bir kökten türemiştir ve “şahitlik etmek” anlamına gelir. Ya Şehid esması, Allah’ın şehitleri sevdiğini ve onlara özel bir imtiyaz tanıdığını ifade eder.
Allah’ın şehitleri sevmesi, onların özel bir yerleri olduğunu ve yaptıkları fedakarlıkların karşılığının olduğunu gösterir. Şehitler, Allah yolunda canlarını feda ederek İslam davasının savunuculuğunu yapmış kişilerdir. Onlar, maddi ve manevi dünyaya ait her şeyden vazgeçmiş, Allah’ın rızasını ve İslam’ın yücelmesini amaçlamıştır.
Ya Şehid esması, şehitlerin bu yüce görevleri karşılığında cennette özel bir nimeti hak ettiklerini ifade eder. Şehitler, şehitlik mertebesine ulaştıklarında özel bir makamda yer alır ve Allah’ın katında seçkin kullar arasında sayılır. Onlara dünyada ve ahirette özel bir itibar vardır.
Bu esmanın anlamı, Müslümanları şehit olma düşüncesiyle motive etmek, onlara birer örneklik oluşturmak ve İslam’ı savunma yolunda fedakarlık yapmalarını teşvik etmektir. Allah, Müslümanları şehitlik makamına eriştirmek için büyük ödüller ve güzellikler vaat etmiştir. Bu nedenle, Müslümanlar bu esmayı anarak şehitlik makamına yükselme arzusuyla hareket ederler.
Ya Şehid esması, şehitlerin anısını yaşatmak ve onlara olan şükranlarını dile getirmek için de kullanılır. Aynı zamanda, bu esmaya sıkça başvurarak Allah’ın şehitlere olan sevgisini ve onlara ne gibi imtiyazlar tanıdığını hatırlamak da önemlidir.
Asi ve huysuz evlada sahip olan kişiler sabah namazından sonra çocuğuna doğru 21 defa ”Ya Şehid Celle Celâlühü” ismini okur ve üflerse Allah’ın izni ile çocuğun huysuzluğu gider, anne ve babaya itaatkar bir evlat olur.1 Eyl 2023
YA ŞEHİD 319 ADET Esma’ül Hüsna Dinle – YouTube. Eş-Şehid: Şehidlik mertebesine ermek ve insanlar içinde heybetli görünmek için okunur.16 Tem 2022
YA ŞEHİD 319 ADET Esma’ül Hüsna Dinle – YouTube. Eş-Şehid: Şehidlik mertebesine ermek ve insanlar içinde heybetli görünmek için okunur.16 Tem 2022
Zulme ve haksızlığa uğrayan kişi 1 ay boyunca günde 319 kere Eş-Şehid esmasını zikrederse Allah’ın izniyle zalimden kurtulur ve o zalim de cezasını bulur. 5 vakit namazın arkasından 319 defa Eş-Şehid ismi şerifi okuyan kişi etrafında sevilen bir kişi olur ve ahlakı düzelir.1 Eyl 2023
– SIFAT. Allah’ın insanlarca bilinebilmesi için zâtına nisbet edilen mâna ve mefhumlar anlamında kelâm terimi.
– KĀDİR. Allah’ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
– MUKTEDİR. Allah’ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
– KAVÎ …
– METÎN. …
– YED. …
– İSTİVÂ …
– KADER.
Sözlükte “gücü yetmek; bir işi ölçülü ve planlı bir şekilde yapmak, planlamak; kıymetini bilmek; bir şeyin niteliğini, niceliğini ve şeklini belirlemek; rızkını daraltmak” mânalarındaki kudret (kadr) kelimesi Allah’a nisbet edildiğinde “dilediğini eksiği ve fazlası olmaksızın hikmet çerçevesinde yapmak” anlamına gelir.
Allah’a nisbet edilen sübûtî sıfatlardan biri. Allah’ın insanlarca bilinebilmesi için zâtına nisbet edilen mâna ve mefhumlar anlamında kelâm terimi. Allah’ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Allah’ın kulunu bir işi yapma veya yapmama hususunda yükümlü tutması anlamında terim. Özgürlük, soyluluk, nefsin tutkularından kurtulma; bir kişi, zümre veya kurumun kanunî haklarını koruma ve kullanma serbestliği gibi anlamlarda kullanılan geniş kapsamlı bir terim.
Kuvvet, güç, takat.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…