El-Müteali esmasını zikrederek sıkıntılardan ve sorunlardan kurtulmak mümkün. Bu esma, ilime ve feraha kavuşturur. Aynı zamanda bu esma zikir edilerek, Allah’ın yüceliğini sürekli akılda tutulmalı. Yaşanan ve sürekli tekrar eden problemler için çözüm arayan kişiler bu esmayı sık sık tekrar etmeli.13 Ara 2023
Alâ’ veya ulüv kavramı yirmi yedi âyette Allah’a izâfe edilmiş olup bunlardan biri müteâlî, on dördü teâlâ, dokuzu alî ve üçü a’lâ şeklindedir (M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, “ʿalv” md.).
Abdülbâkī, el-Muʿcem, “ʿalv” md.). Ra’d sûresinde yer alan müteâlî ismi (13/9) İbn Kesîr dışındaki kıraat imamlarınca müteâl şeklinde okunmuştur (Fahreddin er-Râzî, XIX, 18). Müteâlî sözü bu âyette “kebîr” (büyük, ulu) ismiyle birlikte kullanılmıştır.
Ait olduğu varlığın realitesini ve gücünü aşmış olan her varlık ve fiil.
İzzet, şeref ve hükümranlık bakımından en yüce, en aşkın olma anlamına gelen Allah’ın sıfatlarından biri.
– Evlenecek kimseler arasında geçici ya da hakkında ihtilaf bulunan bir evlilik engelinin bulunmaması
– İrade beyanının belirli bir zamanla sınırlandırılmamış olması
– Şahitlerin nikaha tanıklık etmesi.
– Tarafların kendi rızalarının bulunması
– Tarafların hacc ya da umre ihramında bulunmaması
Hanefîlere göre karşılıklı olarak ortaya konan irade beyanının rızaya dayanması ise nikâh akdinin şartıdır. Cumhûr’a göre ise Nikâh akdinin rüknu dört tanedir. Bunlar sîğa, zevc, zevce ve velîdir.
– Öncelikle resmi nikahın kıyılması gerekiyor.
– Evlenecek kişilerin Müslüman olması gerekiyor. Eşlerden biri farklı dindense önce İslam dinine geçmesi gerekiyor.
– Nikahı onaylayacak 2 şahidin olması gerekiyor.
– Evlenecek kişilerin reşit olması gerekiyor.
Sözlükte “birleştirme, bir araya getirme; evlenme, evlilik; cinsel ilişki” gibi anlamlara gelen nikâh kelimesi fıkıh terminolojisinde, şer’an aranan şartlar çerçevesinde aralarında evlenme engeli bulunmayan bir erkekle bir kadının hayatlarını geçici olmaksızın birleştirmelerini sağlayan akdi ve bu yolla eşler arasında …
Nikâh akdi, aile kurumunun oluşması için taraflar arasındaki ev- lilik ilişkisinin üzerine bina edildiği hukuki bir anlaşmadır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…