Sözlükte “dengi ve benzeri bulunamayacak derecede değerli ve şerefli, güçlü ve yenilmez olmak” mânasında masdar ve “güç, şiddet, yenilmezlik” anlamında isim olarak kullanılan izz (izzet) kökünün “if’âl” kalıbından türemiş bir sıfat olan muiz (muizz) “aziz kılan” demektir.
Muiz ismi Kur’ân-ı Kerîm’de geçmemektedir.
El-Muizz: Korkudan emin olmak ve fakirlikten kurtulmak için günde 117 defa okunur.5 Eyl 2021
Allah’ın aziz etme, yüceltme, ikram verme gücüne hakim olduğunu ifade eden isim olarak bilinmektedir.17 Nis 2020
El Muiz esması kişinin haysiyetini ve izzetini arttıran ve düşmanlarına karşı da güçlü olmasına vesile olan bir esmadır. El Muiz esması bir işe başlamadan önce okunursa o işte başarılı olmaya ve itibar kazanmaya vesile olmaktadır. El Muiz esması güzellikleri ve Allahın ikramına cezbeden bir esmadır.25 Ağu 2023
Semah: Alevi- Bektaşi topluluklarının ayin-i cem adı verilen törenlerinde, semaha eşlik amacıyla üretilmiş türdür. Ağırlama-Yeldirme-Şahlanma olarak üç aşamadan oluşur. Semahın son bölümü “Şah beyit” olarak adlandırılan saz şairinin ya da bir Alevi büyüğünün adının geçtiği dörtlüğün ezgilendirilmesiyle oluşur.
Semâ yapan anlamında bir Mevlevî terimi. Mevlevîler’in zikir törenlerine verilen ad. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’ye (ö. 672/1273) nisbet edilen tarikat. Sûfînin zâhirî ve bâtınî şeyleri işitmesi anlamında bir tasavvuf terimi.
Cem ibadetinin ayrılmaz bir parçası olan semah, Zakir’in söylediği deyişlere uygun olarak dönülür. Cem ibadetindeki on iki hizmetten biri olan semah bir ibadet biçimidir ve bu nedenle Aleviler için kutsaldır. Kadın, erkek birlikte dönülür.
Semah, Hâkk’a yaklaşmaktır, semah insanın maneviyatıyla yüzleşmesi ve maddi dünyadan uzaklaşmasıdır.
Kültürel mirasımızın zenginliklerinden birini de Mevlevîlik kültürü ve Semâ törenleri oluşturmaktadır. Bilindiği gibi Mevlevîlik kültürü Bakanlığımızın yoğun girişimleri sonucunda UNESCO tarafından korunması gereken dünya kültür miras listesine alınmıştır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…