Mecid kelimesi Arapça kökenli bir isim olup, “yüce, şerefli” anlamına gelir. İslam dininde Mecid ismi, Allah’ın güzelliğini ve yüceliğini ifade etmek için kullanılan bir isimdir. Bana, Ya Mecid ne için okunur? sorusu da bu ismin anlamını ve kullanımının İslam inancında ne şekilde yer aldığını sorgulamaktadır.
Bana, Ya Mecid ne için okunur? sorusu, genellikle bir zorluk ya da problemin çözümü için Allah’a dua etmek isteyen kişiler tarafından yöneltilir. İnsanlar, çeşitli sıkıntılar, hastalıklar, maddi ya da manevi sorunlarla karşılaştıklarında bu dua edilebilir. Mecid ismi, Allah’ın sonsuz gücünü gösteren ve O’na olan inancın bir ifadesidir. Bu ismin okunması, kişinin kalbinde Allah’a yönelme, O’na itaat etme ve O’ndan yardım dileme niyetini simgeler.
Bana, Ya Mecid ne için okunur? sorusunun cevabı, Allah’ın yüceliğini ve gücünü anlamak, O’na olan bağlılığı ifade etmek ve O’nun rahmetinden yararlanma amacıyla okunabilir. Bu ismi okumak, kişinin Allah’a olan derin bir saygı ve sevgi duygusunu ifade etmesinin yanı sıra çeşitli zorlukları gidermek için de etkili olabilir.
Ancak, Mecid ismi ya da diğer isimlerin okunmasının tek başına mucizeler yaratmayacağı unutulmamalıdır. İslam dinine göre dualarda samimiyet, huşu ve ibadetlerde sürekli bir bağlılık önemlidir. Yani, Bana, Ya Mecid ne için okunur? sorusunun yanıtı, Allah’a olan inancı ve bağlılığı artırmak, güçlü bir dua ile aşılması zor gözüken sorunların üstesinden gelmek için okunabilir. Dua eden kişinin niyeti doğru olduğunda ve Allah’a olan bağından şüphe etmediğinde, Mecid ismi okunarak Allah’ın lütfu ve merhameti talep edilebilir.
Sözlükte “asil, şerefli ve seçkin olmak” anlamındaki mecd (mecâde) kökünden türeyen mecîd “asil, şerefli, cömert olan” demektir.
El-Mecid esması, şanı yüce ve büyük olan anlamına gelmektedir. Allah, her türlü övgüye layık olandır. Güzel işler nasip eden ve yüksek işlerinden dolayı sevilen ve övülendir. Şanı ve şerefi yüksek olan yalnızca Allah’tır.18 Nis 2020
Yüce Allah’ın en güzel sıfatlarından biri de El-Mecid olmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de içerisinde El-Mecid ismi şerifi geçen sure ve ayetler bulunmaktadır. Bunlar Hud Suresi 73. ayet, Buruc Suresi 15. ayeti şeklindedir.18 Nis 2020
Allah (c.c.) çok cömert ve çok eli bol oldur. Bu isim de Allah’ın (c.c.) bu sıfatlarını taşımaktadır. El-Macid onun ölçüye sığmayan cömertliğini ifade eden bir isimdir. El-Macid aynı zaman da çok kerem ve ikram sahibi olduğunu anlatan bir isimdir.25 Ağu 2023
Peygamber’le buluştular. “Hiçbir şeyi Allah’a eş koşmayacaklarına, hırsızlık ve zina yapmayacaklarına, çocuklarını öldürmeyeceklerine, birbirlerine iftira etmeyeceklerine, emirlerine uyacaklarına” dair Hz. Peygamber’e söz verdiler ve ona biat ettiler.
Akabe Biatları (“Akabe Bey’atları” veya “Akabe Sözleşmesi” olarak da bilinir), İslam peygamberi Muhammed ile Medineli bir topluluk arasında yapılmıştır. Mekke’nin 2 kilometre yakınlarında bulunan Akabe adındaki bölgede gerçekleştiği için bu ismi almıştır. Ürdün’deki Akabe ile karıştırılmamalıdır.
Medineli Müslümanlar sonraki yıl 75 kişi olarak geri döndüler. Müslümanlar yine gizli şekilde Peygamber’le buluştular. Peygamber, henüz Müslüman olmamış fakat kendisini kollayan amcası Abbas ile Akabe’ye gitti. Biatta Medineliler Peygamber’i yalnız bırakmayacaklarına dair söz verdiler.
Peygamber’le buluştular. “Hiçbir şeyi Allah’a eş koşmayacaklarına, hırsızlık ve zina yapmayacaklarına, çocuklarını öldürmeyeceklerine, birbirlerine iftira etmeyeceklerine, emirlerine uyacaklarına” dair Hz. Peygamber’e söz verdiler ve ona biat ettiler.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…