Mecid Celle Celalühü zikri, İslam inancında Allah’ın bir ismi olan “Mecid”e vurgu yaparak yapılan bir zikirdir. “Mecid”, Arapça kökenli bir kelime olup en yüce, en şerefli, her türlü noksan sıfatlardan uzak, övgüye değer anlamlarına gelir. Celle Celalühü ise Allah’ın en büyük ve yüce oluşunu ifade eden bir terimdir.
Mecid Celle Celalühü zikri, Allah’ın büyüklüğünü tüm boyutlarıyla anlamak, O’na olan hayranlığı dile getirmek ve O’na şükretmek amacıyla yapılan bir ibadet halidir. Bu zikri yapmak, kişinin Allah’a yönelik zihinsel ve ruhsal bir bağlantı kurmasını sağlar ve dikkatini O’na odaklamasına yardımcı olur.
Bu zikri yaparken kişi, Allah’ın ululuk, yücelik ve şanı hakkında düşünceler geliştirerek O’nun sonsuz kudretine hayranlık duyar. Mecid Celle Celalühü zikrinin amacı, Allah’ın büyüklüğünün farkına varmak, O’na saygı duymak ve O’na olan sevgi ve bağlılığını dile getirmektir.
Bu zikir, Müslümanlar tarafından çeşitli zamanlarda ve durumlarda yapılabilir. Namazlardan önce veya sonra, sükûnet halinde, eve dönüşlerde veya diğer ibadetlerin arasında tercih edilen bir zikirdir. Ayrıca, bu zikri tekrarlamak, kişinin Allah’ı daha iyi anlamasına ve O’na olan korku ve sevgisini artırmasına yardımcı olur.
Mecid Celle Celalühü zikri, kişinin Allah’ın büyüklüğünü anlaması ve O’na olan duygusal bağlılığını güçlendirmesi için önemli bir araçtır. Bu zikir, kişiye iç huzur, manevi güç ve Allah’a olan yakınlık duygusu kazandırır. Böylece, bireyin Allah’la olan ilişkisi derinleşir ve ona sınırsız bir güç ve anlam sağlar.
El-Mecid esması, şanı yüce ve büyük olan anlamına gelmektedir. Allah, her türlü övgüye layık olandır. Güzel işler nasip eden ve yüksek işlerinden dolayı sevilen ve övülendir. Şanı ve şerefi yüksek olan yalnızca Allah’tır.18 Nis 2020
Asil, şerefli ve seçkin olmak kelimelerinin anlamı taşıyan mecd kelimesinden türeyen El-Mecid (cc) esmasının anlamı her türlü övgüye sadece Allah’ın (cc) layık olduğunu gösterir. El-Mecid esması Bütün güzel işlerin Allah’ın nasip ettiğini anlatır.
Ya Macid Esmasının Fazileti Ya Macid esmasının da belirttiği, nitelediği gibi, Allah’ın lütuflar ve cömertliği sonsuzdur. El – Macid esması, kalbi nurlandırarak gönlü yumuşatır. El – Macid ismi şerifini tekrar edenler, Allahu Teala’nın da izni ile saygınlık kazanır, itibar elde eder ve yüksek makamların sahibi olur.3 May 2023
El Mecid esması yalnızca kendisine ibadet edilen, tüm övgüleri kendi üzerinden toplayan anlamına gelir. Ya Mecid esmasını zikredenlerin kötü giden işleri düzene girer ve tüm borçlarından kısa bir süre içerisinde kurtulur. Namazdan sonra 33 kez Ya Mecid ismini zikredenler şifaya kavuşur ve hastalıklardan kurtulur.25 Ağu 2023
TEVEKKÜL NE DEMEK? Sözlükte “Allah’a güvenmek” anlamındaki vekl kökünden türeyen tevekkül “birinin işini üstüne alma, birine güvence verme; birine işini havale etme, ona güvenme” mânasına gelir.22 Eyl 2022
Allah’a tevekkül ettim. Güç ve kuvvet ancak Allah’ın. lütfuyladır.)” derse ona; “Sen doğruya eriştirildin, endişelerinden emin kılındın ve korundun.” denilir ve.24 Tem 2022
Bu hadis-i şeriften anlaşılıyor ki, kişi evinden, iş yerinden yani bulunduğu yerden başka bir yere çıkarken, bu duayı okur ve duaya uygun hareket ederse, Allah’ın izniyle şeytanlar o kimseye zarar vermekten ümitlerini keserek onun peşini bırakıverirler.2 Tem 2022
Sözlükte “Allah’a güvenmek” anlamındaki vekl kökünden türeyen tevekkül “birinin işini üstüne alma, birine güvence verme; birine işini havale etme, ona güvenme” mânasına gelir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…