“Makam-ı İbrahim” olarak da bilinen Mâcid Celle Celalühü, İslam inancına göre Kâbe’nin bulunduğu alanda yer alan önemli bir ibadet alanıdır. Bu makam, peygamber İbrahim’in Kâbe’yi yaparken kullandığı taşın izlerini taşımaktadır. İbrahim peygamberin dualarıyla yapıldığına inanılan bu yapı, müslümanlar için büyük bir öneme sahiptir.
Mâcid Celle Celalühü’nün adını Kur’an-ı Kerim’deki bir ayetten almaktadır. “Mâcid” kelimesi, Allah’ın isimlerinden biri olan “Celle Celalühü” ile birleşerek kullanılmaktadır. “Mâcid” kelimesinin anlamı “her türlü eksiklikten uzak, tanrısal güçle doldurulmuş olan” olarak ifade edilebilir. Böylece, Mâcid Celle Celalühü de Allah’ın sonsuz gücünü ve kudretini yansıtan bir yapı olarak anlaşılmaktadır.
Bu ibadet alanında yapılan duaların, insanların dileklerini gerçekleştirmek için kabul edildiğine inanılır. Müslümanlar, burada Allah’a dua ederek günahlarının affedilmesini ve isteklerinin yerine getirilmesini beklerler. Mâcid Celle Celalühü, tüm dünya üzerindeki müslümanların toplandığı bir nokta olup, hac ibadeti sırasında büyük bir yoğunluğa sahiptir.
Mâcid Celle Celalühü, Kâbe’nin yaklaşık 32 metre doğusunda yer alır ve kendine özgü bir mimariye sahiptir. Beyaz mermerden yapılmış olan bu alan, açık havada bulunduğu için dört bir yandan rüzgar ve toz etkisine maruz kalır. Bu nedenle, bu ibadet alanı düzenli olarak temizlenmeli ve bakımı yapılmalıdır.
Sonuç olarak, Mâcid Celle Celalühü, İslam inancındaki önemli bir ibadet alanıdır. İbrahim peygamberin dualarıyla yapıldığına inanılan Mâcid Celle Celalühü, müslümanlar için dualarını eda edebilecekleri, Allah’a yakın olabilecekleri kutsal bir mekan olarak kabul edilir. Müslümanlar için bu alanda dua etmek, tövbe etmek ve Allah’a yakarmak büyük bir manevi öneme sahiptir.
El-Mâcid Faziletleri – Mal ve mülke sahip olmak, insanların yanında makbul ve sözlerin geçerli olabilmesi için bu ismi şerifi 48 daha defa okumak mümkün. – Bu İsmi Şerifi çok okuyan kişilerin ilmi artar ve aynı zamanda kalbi nurlanır. – Bu ismi şerifi sabah akşam 400 kez okuyan kişi hayvanları anlar.17 Nis 2020
El Mecid esması yalnızca kendisine ibadet edilen, tüm övgüleri kendi üzerinden toplayan anlamına gelir. Ya Mecid esmasını zikredenlerin kötü giden işleri düzene girer ve tüm borçlarından kısa bir süre içerisinde kurtulur. Namazdan sonra 33 kez Ya Mecid ismini zikredenler şifaya kavuşur ve hastalıklardan kurtulur.25 Ağu 2023
El Mecid esması yalnızca kendisine ibadet edilen, tüm övgüleri kendi üzerinden toplayan anlamına gelir. Ya Mecid esmasını zikredenlerin kötü giden işleri düzene girer ve tüm borçlarından kısa bir süre içerisinde kurtulur. Namazdan sonra 33 kez Ya Mecid ismini zikredenler şifaya kavuşur ve hastalıklardan kurtulur.25 Ağu 2023
Sözlükte “asil, şerefli ve seçkin olmak” anlamındaki mecd (mecâde) kökünden türeyen mecîd “asil, şerefli, cömert olan” demektir.
Osmanlı Devleti’nin kurulduğu hicrî yedinci yüzyılın sonları (698/1299) ile resmen sona erdiği hicrî on dördüncü yüzyılın ilk yarısı (1340/1922) arasındaki zaman dilimi, hadis tarihi açısından şerh ve haşiye dönemi içerisindedir.
Ebû Dâvûd’un es-Sünen’inin şerhi olup ilk hadis şerhi olarak bilinen eser Ġarîbü’l-ḥadîs̱’ten sonra yazılmıştır. Nüshalarının önemli bir kısmı İstanbul’daki kütüphanelerde bulunan eserin (Sezgin, I, 150) çeşitli baskıları vardır (nşr.
Ebû Dâvûd’un es-Sünen’inin şerhi olup ilk hadis şerhi olarak bilinen eser Ġarîbü’l-ḥadîs̱’ten sonra yazılmıştır.
İlk Ṣaḥîḥ-i Buḫârî şerhi olarak bilinen eser Hattâbî (ö. 388/998) tarafından kaleme alınmıştır. Müellif, Ebû Dâvûd’un es-Sünen’inin şerhi olan Meʿâlimü’s-Sünen’i tamamladıktan sonra yakınlarının isteği üzerine bu kitabı yazmıştır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…