Hâfız esması, İslam dini literatüründe anılan ve Allah’ın isimlerinden biridir. Hâfız kelimesi, Arapça kökenli olup “hatırlayan, koruyan, gözetleyen, muhafaza eden” anlamlarına gelir. Hâfız esması da bu anlamlar çerçevesinde, Allah’ın her şeyi hatırlayıp korumasını ifade eder.
İslam’ın temel inançlarından biri olan Allah’ın 99 ismi, insanların Allah’a olan sığınağı ve onunla olan ilişkisini yansıtan önemli bir konudur. Hâfız esması da, bu isimler arasında yer alır. Allah, hafız ismiyle, yaratıklarını her an gözetleyen, koruyan bir varlıktır. Hâfız olması, O’nun sonsuz gücünü ve bilgisini ifade eder. Bu isim aynı zamanda, insanların Allah’a olan güvenini ve O’na teslim olmasını hatırlatır.
Hâfız esmasıyla ilgili en önemli noktalardan biri, insanların Allah’ın hafız olduğunu bilerek yaşamaları gerektiğidir. İnsanlar, Allah’ın her şeye şahit olduğunun ve onları gözetlediğinin farkında olarak hareket etmelidir. Bu, insanların günah işlemekten kaçınmalarını sağlar ve onları doğru yola yönlendirir. Aynı zamanda hâfız esması, insanlara Allah’ın sevgisi ve merhametiyle koruma altında olduklarını hissettirir.
Hâfız esması, insanları korku ve endişelerinden kurtarır. Çünkü Allah’ın hafız olması, tüm yaratıklarını koruduğu ve gözetlediği anlamına gelir. Bu da insanlara iç huzuru ve güven verir. İnsanlar, Allah’ın her şeyi hatırlayıp koruyarak onları kolladığına inandıklarında, yaşamlarına, sorunlarını aşma ve güçlüklerle baş etme yetisiyle devam ederler.
Sonuç olarak, hâfız esması, Allah’ın hatırlayan, koruyan, gözetleyen ve gücünün bilincinde olan bir varlık olduğunu ifade eder. İnsanlar, bu ismi anlamak ve O’na güvenerek yaşamak suretiyle Allah’ın koruması altında olduklarını hissedebilirler. Hâfız esması, insanlara iç huzuru, güven ve korkusuzluk vererek yaşamlarının anlamını ve yönelimini şekillendirir.
Latîf “en gizli ve ince hususları bilen” mânasıyla alîm ve habîr isimleri, “kullarına iyilik ve merhamet eden” mânasıyla ber, rahmân, raûf ve kerîm isimleri, “zâtı duyularla algılanamayan” anlamıyla da bâtın ismiyle muhteva yakınlığı içinde bulunur.
İnsanların ve cinlerin şerrinden korunmak için “Ya-Hafız” esması her gün 10 defa tekrarlanmalıdır.17 Nis 2020
Allah’ın kendini mahlukata sevdirmesi ancak lütuf ve ikramda bulunması ile olur. Bu bakımdan Latif ismi, Vedud ismi hesabına hareket ediyor, demektir. “Kerîm” ismi, “İkramı, ihsanı ve bağışı bol olan” “Cömertliği daimî olan.” “Bir karşılık gözetmeden inayetiyle ihsan eden” demektir.2 Oca 2023
“Korumak, görüp gözetmek, ihmalkâr ve gafil davranmayıp dikkatli ve basîretli bulunmak; anlayıp bellemek, ezberlemek” anlamlarındaki hıfz kökünden sıfat olup “koruyan, hiçbir şeyin kaybolmaması ve ihmal edilmemesi için gerekli tedbirleri alan” demektir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…