Bana, Ya Evvelü Ya Mukaddim terimi, İslam tasavvuf literatüründe sıkça kullanılan bir kavramdır. Bu terim, Arapça kökenli olup, “Benim için öncelikli olan sensin” anlamına gelir. Anlamı itibarıyla kişinin evrensel gerçekliği ve kutsal varlıkları anlaması ve tanıması üzerine odaklanır.
Bana, Ya Evvelü Ya Mukaddim, üzerinde düşünülen konunun önem sıralamasında birincil değere sahip olması gerektiğini ifade eder. Bu terimin temel amacı, İslam tasavvufunun öğretileri doğrultusunda kişinin içsel gelişimini sağlamak ve Allah’a olan yakınlığını arttırmaktır. Bana, Ya Evvelü Ya Mukaddim anlayışına göre, kişi kendi önceliklerini belirlemekte ve ona göre hareket etmektedir.
Bu kavram, insanın düşünsel ve manevi yolculuğuna rehberlik ederken, odağındaki konunun öncelikli olduğunu hatırlatır. İnsanın önceliği, kendini ve toplumu anlamak, varoluşsal sorunları çözmek ve Allah’a yaklaşmaktır. Bu terim, insanın diğer tüm dünyevi ve maddi arzulardan önce Allah’ı tanımaya ve ona itaat etmeye vurgu yapar.
Bana, Ya Evvelü Ya Mukaddim anlayışı, ahlaki değerlere odaklanırken, insanın içsel benliğini ve manevi boyutunu keşfetmesine yardımcı olur. Bu kavram, insanın maddi dünyadan uzaklaşarak, nefsini terbiye etmesini, doğru olanı seçme yeteneğini geliştirmesini ve Allah’a olan inancını güçlendirmesini amaçlar. Bu yolla, insan kendisini, diğer insanları ve evreni daha iyi anlayabilir ve Allah’ın yaratılışındaki hikmetleri keşfedebilir.
Bana, Ya Evvelü Ya Mukaddim’a göre, insanın gerçek amacı Allah’a ulaşmaktır. Bu terimin temel mesajı, insanların her türlü dünyevi çıkarları ve arzuları bir kenara bırakarak, Allah’a yönelmesidir. Böylece, maneviyatı ön planda tutarak Allah’ın rahmetine daha yakın olabilir ve içsel huzuru bulabiliriz.
– Rutbe ve makamca yükselebilmek için bu ismi şerifi duanın kabulü adına 184 defa okunmalıdır, – Gelmesi istenen kişi adına bu ismi şerif 184 defa okundu takdirde, Cenabı haktan onu getirmesini isteyenler kısa zaman içerisinde dileklerine kavuşur.8 Nis 2022
YA MUKADDİM ZİKRİ DİNLE 184 DEFA YA MUKADDİM: ŞEREFTE BİRİNİ ÖNE ALAN GÜNLÜK ZİKİR SAYISI : 184, DAİMA YÜKSELMEK İÇİN OKUNUR. __________________________________________________ ” MUKADDİM ” İsmi Hakkında Söylenen Faziletler: El Mukaddim esması, duanın kabülü, rutbe ve makamın yükselmesi için “Ya Mukaddim Celle Celalühü …9 Ara 2020
Allah’ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Sözlükte “öne geçmek, önde bulunmak” anlamındaki kadm (kudûm) kökünün tef’îl kalıbından türemiş bir sıfat olan mukaddim “öne geçiren, öne alan” demektir. Allah’a nisbet edildiğinde “dilediği şeyi öne alan, önde bulunduran” mânasına gelir.
Kur’ân-ı Kerîm’de ahid sandığından, Tâlût’un kral oluşu sebebiyle bahsedilmektedir.
Öz: Yahudilikte Ahit Sandığı, Musa’ya Tanrı tarafından verilen On Emir’in yazılıolduğu oyulmuş iki taş tableti içeren altın kaplamalı bir ahşap sandık olarak tanımlanmaktadır.
Kur’ân-ı Kerîm’de ahid sandığından, Tâlût’un kral oluşu sebebiyle bahsedilmektedir.
Tevrat’a göre Rabb Musa’ya On Emir’i verdiğinde akasya ağacından bir sandık yapmasını ve altın ile kaplamasını buyurur.29 May 2021
Allah tarafından İsrailoğullarına gönderilen 10 emir, insan ile Allah arasında yapılan anlaşmanın özeti niteliğindedir. Ahit sandığı, On Emir’in yazılı olduğu iki orijinal taş tableti barındıran, kapaklı ve altın kaplamalı ahşap bir sandıktır.4 Haz 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…