“İlk”, varlığın (vücûd) ve dolayısıyla zamanın geriye doğru, “son” ise ileriye doğru uzanmasıdır. Bu kavramlar Allah’a nisbet edildiğinde evvel “varlığının başlangıcı olmayan” yani “ezelî olan”, âhir de “varlığının sonu olmayan” yani “ebedî” mânasına gelir. Esmâ-i hüsnâdan olan bâkī de âhire yakın bir anlam taşır.
Genellikle El- Evvel esmasıyla birlikte zikredilen El-Ahir, kişinin düşmanlarına karşı zafer elde etmesini sağlar. Namazlardan sonra 33 kez zikredilmesi, kulun hem ilmini hem de maneviyatını arttırır.25 באוג׳ 2023
EVVEL AHİR KELİMESİNİN ANLAMI Önünde sonunda anlamına gelir. Bu kelime genellikle evvelahir, evelahir şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı evvel ahir şeklinde olmalıdır.
Bu kavramlar Allah’a nisbet edildiğinde evvel “varlığının başlangıcı olmayan” yani “ezelî olan”, âhir de “varlığının sonu olmayan” yani “ebedî” mânasına gelir.
Günlük namazlardan sonra okunan El Evvel esması, ilim yolunda başarılı olmasını sağlar. Uyumadan önce okunduğu takdirde müminin kalbi şeytanın vesveselerinden uzaklaşıp Allah aşkıyla dolar. El Evvel zikrinin en önemli faziletlerinden bir diğeri insanın kalp gözünü açması ve maneviyatını güçlendirmesidir.25 באוג׳ 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…