[1] (Osmanlı Devleti’nde) Bakanlar, vekiller.
osmanlı dönemi ilk anayasası ile oluşturulmuş, (bkz: kanun-ı esasi) üyeleri padişah tarafından atanan, onun seçtiği ve onayına tabi önemli meseleleri (bkz: umur-i mühimme) görüşen kurul.
II. Hükûmet nazırlarının belirli aralıklarla yaptığı toplantılara ise Heyet-i Vükela (yani Bakanlar Kurulu) adı verilmeye başladı. Böylece artık batı anlamında Başbakan ve Bakanlar Kurulu’na dayalı bir hükûmet sistemi oluşturulmuş oldu.
Araştırmamızın büyük bir kısmını oluşturan Meclis-i Vükelâ Mazbataları 219. ve 220. Defterler (2.V.1920-31.XII.1920) bünyesinde Sadrazam Damat Ferit başkanlığında kurulan Damt Ferit Paşa’nın 4. Hükümetini ve son üç aylık dönem içerisinde de Tevfik Paşa başkanlığındaki hükümetleri görmekteyiz.
Meclis-i Vükelâ (Osmanlıca: مجلس وكلاء), sadrazam ve nâzırlardan oluşan Osmanlı hükûmetini temsil eden meclis. Tam olarak ne zaman kurulduğu belli olmayan meclisin, II. Mahmud döneminde nâzırlıkların oluşturulmasıyla birlikte Meclis-i Meşveret’in zaman içerisinde dönüşmesiyle ortaya çıktığı sanılmaktadır.
Kur’an’da zikri geçen hayvanlar şunlardır: Aslan, at, balık, bal arısı, bıldırcın, bit, çavuş kuşu, çekirge, deve, domuz, eşek, fil, hüdhüd kuşu, inek, karga, karınca, keçi, koyun, kurbağa, kurt, köpek, maymun, pervane, sinek, sivrisinek, örümcek, yılan.30 Kas 2021
Bakara Suresi (Arapça: سورة البقرة), Kur’an’ın ikinci suresidir. Kur’an’ın en uzun suresi olan Bakara Suresi, 286 ayetten oluşur. Sure, ismini 67-73. ayetlerde geçen ve Arapçada ”sığır / inek” anlamına gelen ”bakara” kelimesinden almıştır.
Kuran’daki Beş Sure 1) Bakara (Dişi Buzağı) Suresi, 2) Nahl (Bal Arısı) Suresi, 3) Neml (Karınca) Suresi, 4) Ankebut (Örümcek) Suresi, 5) Fil Suresi.
Allah’ın indirdiği kitabın bir bölümünü gizleyenler ve onu az bir şey karşılığında satanlar yok mu, onlar karınlarına ateşten başka bir şey doldurmuyorlar. Allah kıyamet gününde onlarla konuşmayacak, onları arındırmayacak! Onlar için elem verici bir azap vardır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…