S. ĠĢte bu büyük ve zengin medeniyetin tesiri altında vücuda getirilen en mühim eserlerden biri de, Süleyman Çelebi’nin (1351–1422) halk tarafından daha çok “Mevlit” olarak bilinen ve asıl ismi “Vesîletü’n-Necât” olan mesnevîsidir.
Günümüzde Türkiye’de bu türün en tanınan örneği, Süleyman Çelebi’nin 15. yüzyıl tarihli “Vesîletü’n Necât” (Kurtuluş Vesilesi) ismini taşıyan manzum, Türkçe eseridir. Bu nedenle “mevlîd” kelimesi ile kastedilen çoğunlukla Süleyman Çelebi’nin söz konusu eseridir.
Muhammed’i de nebi-resûl olarak kabullenen kişi imanın tadını alır.” (İbn Hanbel, I, 208) Süleyman Çelebi, Bursa Ulucamii’nin imamıdır. Meşhur eseri Vesîletü’n-Necât’ı kısaca Mevlid’i Osmanlı Devleti’nin fetret döneminde burada kaleme almıştır. Vesîletü’n-Necât, kurtuluş vesilesi anlamına gelir.18 Oca 2023
Eserini yazarken, referans aldığı eserlerin, Âşık Paşa’nın “Garibnâme” si, Erzurumlu Darîr’in “Siyerü’n Nebî”’si, Eb’ul Hasan Bekrî’nin “Siyer”’i ve Muhyiddin İbnü’l-Arabî’nin “Füsûs”’u olduğu tespit edilmiştir. Mevlid, bilinen tek eseridir.
1403)’ın Divan-ı Hümayun imamı olan ve Bursa’da bulunan ünlü Ulu Cami’nin baĢ imamlık vazifesine memur edilen Süleyman Çelebi (1351–1422)’nin “Vesîletü’n-Necât” adlı mesnevîsidir.22 Vesîletü’n-Necât, Arapça bir tamlama olup “Kurtuluş Vesilesi (Yolu)” anlamına gelir.
Hadis edebiyatında, ‘gelecekte şunlar olacak, bunlar zuhur edecek’ diyen haberlerden oluşan bölümler vardır, bunlar ‘fiten ve melahim hadisleri’ diye bilinir. İşte mesele bunları nasıl anlayacağımız meselesidir. Fitne (ç: fiten) kök anlamı ile altını eritip diğer karışımlarından ayırma ameliyesidir.13 Kas 2021
Bir insanın fitneye düşmesi ile günaha ve dalalete bulaşıp rüsvay olması kastedildiği gibi insanların arasında görüş ayrılıklarının, şikak ve kavganın vukuuna da fitne denilmiştir3. Fiten ile alakalı terimlerden birisi de “melhame” ve onun çoğulu “melâhim”dir.
Fiten rivayetlerinin önemli bir kısmını kıyamet alametleri ile ilgili haberler oluşturmaktadır. Kıyamet kavramı, zamanın ve dünya hayatının sonunu anlatmaktadır. İlahi dinlere göre, dünya hayatı bir gün sona erecek ve tüm insanlar dünyada yaptıklarının hesabını vermek üzere yeniden diriltileceklerdir.
275/888) Kitabu’l-fiten başlığı altında fitneleri ve fitnelerden kurtuluş yollarını bildiren rivayetleri nakletmiştir. İlk babda fitneleri ve fitnelerin alâmetlerini tetkik etmiştir.
Yazar: Hakan Şarkdemir. 400 TL ve üzeri siparişlerinizde kargo bedava!
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…