c) Veda Tavafı: Âfâkî (mîkât sınırları dışından gelen) hacıların Mekke’den ayrılmadan yapmaları gereken son tavaftır. Buna sader (ayrılma) tavafı da denir. Veda tavafı, haccın aslî vaciplerinden biridir.
Bu kapsamda Kabe’ye en yakın olan metaf alanında şimdilik sadece ihramlı olan hacı adaylarının tavaf yapması sağlanıyor. İhramlı olmayan hacı adayları ise ilk metafın dışında ve üst katlarda tavaf yapabiliyor.18 Haz 2022
Vedâ tavafını yapmadan Mekke’- den ayrılan kişi henüz mîkat sınırları dışına çıkmamışsa, ihramsız olarak Mekke’ye dönüp vedâ tavafını yapması vâciptir. Mîkat dışına çıkılmışsa dönmek vâcip değildir ve artık ceza gerekir.13 Oca 2019
Veda tavafı yapmadan Mekke’den ayrılabilirler (Merğinânî, el-Hidâye, 1/156). Bu durumda olduğu için veda tavafını yapamayan bir kadına hiçbir şey gerekmez.
Hanefîler’e göre tavafın ilk dört şavtı farz, kalan üç şavtı ise vaciptir. Dolayısıyla ilk dört şavtı yapan kimsenin tavafı geçerli olur. Daha sonra eksik kalan şavtlar usûlüne uygun olarak yapılırsa herhangi bir ceza gerekmez.
Farz-ı ayın namazları yükümlülük çağına gelmiş olan vatandaşlara farz olan namazlardır. Vatandaşlar bu namazları yerine getirmek ile mükelleflerdir. Farz-ı ayın farz namazları arasında olup her gün beş vakit kılınan namazlar olmaktadır.29 Ağu 2023
Sünnetü’l-ayn diye nitelenen fiillerin bir kişi veya grup tarafından yerine getirilmesiyle toplumun diğer kesiminden bu sünnete uyma sorumluluğu ortadan kalkmaz. Sünnetler genellikle aynî niteliktedir.
Farz-ı ayın namazları yükümlülük çağına gelmiş olan vatandaşlara farz olan namazlardır. Vatandaşlar bu namazları yerine getirmek ile mükelleflerdir. Farz-ı ayın farz namazları arasında olup her gün beş vakit kılınan namazlar olmaktadır.29 Ağu 2023
Belirli mal anlamında bir fıkıh terimi. Aynî haklara ve hukukî işleme konu olabilen nesne anlamında hukuk terimi. Altın ve gümüş para dışında kalan mal türlerini ifade eden fıkıh terimi.
Müslümanlardan bir kısmı yerine getirdiğinde diğerlerinin sorumluluktan kurtulduğu, gerektiği kadar Müslümanın yaptığında diğer Müslümanlara sorumluluk düşmeyen fiillerdir. Farz-ı kifâye, İslâmî toplumda gerekli olan işlerin kesinlikle yapılması gerektiğini ifade eder.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…