Vassal krallıkların temel vazifeleri arasında savaş zamanlarında askerî yardımda bulunmak, haraç-vergi vermek, siyasi kaçakların iadesi, krala karşı yapılması muhtemel isyanın veya ittifakın haber verilmesi ve Hitit kralının bütün buyruklarının yerine getirilmesi yer almaktadır.
Osmanlı İmparatorluğu Farklı şekillerde uygulanan vasallık, bazı bölgelerin kendi liderini seçmesine izin veriyordu. Bazı devletler ise topraklarının haracını ödüyordu. 18. yüzyılda Eflak, Boğdan ve Kırım hanlığı dahil birçok vasal devlet Osmanlı’nın denetimindeydi.
[1] (tarih) Soyluluk ve bağlılığa dayalı feodal yasalar gereği toprağı elinde bulunduran kişi.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan vassal kelimesi, vasl kökünden türetilmiştir. Vasl, bağlayan, birleştiren, tamir eden manasına gelir. Vassal ise Osmanlı döneminde yaygın olarak icra edilen bir mesleğin adıdır. Bu meslekte uzmanlaşmış olan kişiler, el yazması eserlerin kopan sayfalarını birleştirir ve ciltleri onarırdı.4 Haz 2021
Vassallık, bir devletin tek yanlı olarak diğer devlete mutlak bağımlı olması demektir. Bu bağımlılık kendisini özellikle dış politikada gösterir, yoksa vassal krala kendi iç işlerinde oldukça geniş özgürlük verilmiştir (Ünal 2005: 97).
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…