Varlığın mahiyeti, felsefi bir kavramdır ve var oluşun doğasını, özünü ve niteliğini anlatmaktadır. Bu kavram, var olan her şeyin temel karakteristiklerini ve özelliklerini açıklamak için kullanılmaktadır.
Varlığın mahiyeti üzerine yapılan felsefi tartışmalar, insanların düşünme yetenekleri ve sezgileriyle şekillendirilmektedir. Filozoflar, varlığın mahiyetini anlamaya ve açıklamaya çalışarak, evrenin temel yapılarını ve ilahi varlıkların özelliklerini keşfetmeye çalışmışlardır.
Birçok felsefi düşünce akımı, varlığın mahiyetini farklı şekillerde yorumlamıştır. Parmenides gibi antik filozoflar, varlığın değişmez olduğunu ve onun dışındaki her şeyin yanlış olduğunu iddia etmişlerdir. Bu düşünceye göre, varlık sonsuz, birleşik ve durağandır.
Diğer bir grup filozof ise varlığın sürekli bir değişim içinde olduğunu savunmuştur. Herakleitos gibi bu filozoflara göre, hiçbir şey sabit değildir ve her şey sürekli olarak değişir. Bu görüşe göre, varlık karmaşık bir yapıya sahiptir ve anlamını zaman içinde kazanır.
Varlığın mahiyeti hakkında yapılan tartışmalarda, fiziksel ve metafiziksel düzlemler de önemli bir rol oynamıştır. Bilim insanları, varlıkla ilgili olanları nesnel bir şekilde incelemeye çalışmışlardır. Öte yandan, metafiziksel yaklaşımlar varlığın doğasını anlamaya ve tanrısal veya ruhani bir gerçeklikle bağlantı kurmaya çalışmışlardır.
Sonuç olarak, varlığın mahiyeti kavramı, felsefi bir bakış açısıyla var olan her şeyin niteliğini ve özünü açıklamaya çalışır. Bu kavram çerçevesinde yapılan tartışmalar, filozofların düşüncelerini, sezgilerini ve deneyimlerini yansıtmaktadır. Her insanın varlığa dair farklı bir bakışı olduğu göz önüne alındığında, varlığın mahiyeti konusu belirsiz ve tartışmalı bir konu olarak kalacaktır.
Hegel felsefesinde doğa yasalarına tabi olarak varolan doğal şeylerin kendilerini doğa yasalarından bağımsız olarak gerçekleştirmeleri ve özgür olmaları mümkün değildir. Bu bakımdan doğa yasalarının egemenliğinde olan her doğal şey kendisi için değil, kendinde varolandır.28 Ara 2021
Tanrı’nın mahiyeti gereği zorunlu varlık olduğunu söylemek ile Tanrı’nın varlığından başka mahiyeti olmadığını söylemek farklıdır. Yani, varlığı ile mahiyeti arasında zorunlu bir ilişki kurmak, varlığından başka mahiyetinin olmadığı anlamına gelmez.
Varlık felsefesinin temelini de varlık ve mahiyet kavramları oluşturmaktadır. Varlık,herhangi bir ispatlama ameliyesine ihtiyaç duyulmaksızın bir anda kavranan şeydir. Mahiyet kavramı bir varlığın özünü ve onun kendisiyle o olduğu şey anlamındakullanılan felsefi bir kavramdır.
Resûl-i Ekrem’in zülfikarı Hz. Ali’ye ne zaman hediye ettiği kesin olarak bilinmemekte, genellikle Uhud Gazvesi’nde verdiği kabul edilmekte ve bu sırada, “Lâ fetâ illâ Alî, lâ seyfe illâ zülfikār” (Ali’den başka yiğit, zülfikardan başka kılıç yoktur) diye nidâ edildiği ileri sürülmektedir.
Hakkında birden fazla rivayet olması bakımından gerçekliğinin sorgulanabilirliği daima mümkün olan bu kılıcın orijinalinin üç metre boyu ve yüzün üzerinde bir kilosu olduğu düşünülmektedir.29 Eyl 2017
99 cm. uzunluğundaki kılıcın kabzası altın kaplama. olup sekizgen kesitlidir.28 Haz 2021
O kılıcın üzerinde yazılı söz, “Korkaklıkta Ar ve Zillet, İlerlemekte Şeref ve İzzet Vardır.”29 Şub 2020
Ömer ve diğer sahabîler tarafından da nakledilmektedir. Üç satırdan ibaret bu istif yazının alttan yukarıya doğru okunuşu محمد رسول الله [Muhammed Resulüllah]’dır. Bütün bu bilgilere dayanarak Peygamberimizin yüzüğünü ve mührünü temsili bir resmini yazının başında görebilirsiniz.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…