Bunun üzerine Rasûl-i Ekrem Efendimiz endişeye kapılmış, Rabb’inin kendisine darıldığını ya da terk ettiğini sanmıştı. Bunun üzerine sık sık Nur Dağı’nda bulunan Hira Mağarası’na gider, vahiy meleği Cebrâil (a.s.)’ın gelmesini beklerdi. Siyer kaynaklarımızda bu olaya “fetretü’l-vahy/vahyin kesilmesi” adı verilmiştir.
Baskı : Anakara / 1993 / 336 shf. Hz. Muhammed’e (sav) ilk vahiy Mekke’de ki Hira Mağarasında gelmiştir. İlk vahiy “İkra” ayetleridir.
Fetretü’l-vahy yani, vahyin bir süreliğine kesintiye uğraması da bu konumda olmakla, bu bağlamda önce olayın rivayet yönü tespit edilip ondan sonra akli yorumlara gidilmiştir.
Peygamber’e indirilişi esnasında vahyin kesintiye uğradığı zaman, devletlerin tarihinde merkezî otoritenin zayıflayıp yönetim boşluğunun doğduğu ve tasavvufta müridin seyrüsülûkte gevşeklik gösterdiği dönemler de fetret olarak adlandırılır.
Kısacası, Hz. Muhammed’in peygamberliğinden önce Araplar, tevhidden uzak, koyu bir cehâlet içinde olduklarından, bu dönem “Câhiliye dönemi”, ya da “bilgisizlik dönemi” olarak adlandırılmıştır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…