Vahiy katipleri değişik din ve milliyetlere sahip insanlardan oluşmaktaydı. İslami kaynaklarda adı en çok tekrarlananlar; Yunan Bel’am, Yaiş, Yemenli Cebr, Yessar, Addas, İman, İranlı Selman (Selman-ı Farisi), Yahudi Bahira, Verka, Abdullah İbn-i Selam gibi isimlerdir.
Rasûlüllah (s.a.s)’in vahiy kâtipliğini yapan diğer bazı kişiler de şunlardır: Ebu Bekir, Ömer b. el-Hattab, Ali b. Ebi Talib, Osman b. Affan, Amr b. el-As, Muaviye, Şurahbil b.
İlk mürted (dinden dönen) Abdullah bin Saad’dır. İslâm’a girmiş, Medine’ye hicret etmiş, vahiy kâtipleri arasına girmişti. Daha sonra vahiy kâtipliğini bırakmış; Mekke’ye, müşrik dostlarına geriye dönmüş, Rasûlullah’ın (asm) aleyhine faaliyete geçmiştir!25 Oca 2012
Resûlullah, nübüvvet hayatı boyunca nâzil olan âyetleri bir yandan tebliğ ederek ve namazda okuyarak onların ezberlenmesini sağlamış, diğer yandan bu âyetleri yazıyla tesbit ettirmiştir. Onun gözetiminde âyetleri yazıya geçiren sahâbîlere “vahiy kâtibi” (kâtibü’l-vahy) denilmiştir.
Aziz Mahmûd Hüdâyî Vakfı, Muhterem Üstadımız Osman Nûri Topbaş öncülüğündeki bir grup hayırsever tarafından 1985 yılında kurulmuş bir hayır müessesesi.
Aziz Mahmud Hüdayi (1541 Şereflikoçhisar – 1628 İstanbul), Anadolu’da yetişen velîlerden olup, Halvetiyye tarikatının kolu, Celvetiyye tarikatının kurucusudur.
Tanınmış Celvetî şeyhi, vâiz ve mutasavvıf-şair. Bayramiyye tarikatının Aziz Mahmud Hüdâyî (ö. 1038/1628) tarafından kurulan bir kolu. Celvetiyye tarikatının kurucusu, mutasavvıf, şair.
Üftâde Hazretleri (1490-1580) Bursalı ünlü sûfi, yazar ve halk şairidir. Celvetî tarikatının kurucusu ve şeyhidir.
Üftâde Hazretleri (1490-1580) Bursalı ünlü sûfi, yazar ve halk şairidir. Celvetî tarikatının kurucusu ve şeyhidir. Aktarımlara göre Üftâde tasavvufi hayatına Hızır Dede’nin müridi olarak başlamıştır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…