Vahdeti vücut, İslam tasavvuf geleneğinde önemli bir kavramdır ve birçok Müslüman düşünür tarafından ele alınmıştır. Bu kavram, “birlikte bir varlık” anlamına gelmektedir. Vahdeti vücut’a göre, tüm varlıklar aslında tek bir varlık olan Allah’ın tezahürleridir ve her şey Allah’ın bir dışavurumudur.
Birbirine bağlı ve birbiriyle etkileşim halinde olan tüm varlıkların bir bütünün parçaları olduğu düşünülür. Vahdeti vücut anlayışına göre, yaratılmış varlıkların hepsi Allah’ın yaratma iradesine tabidir ve onlardaki tüm özellikler de Allah’a aittir. Bu nedenle, her şey Allah’ın bir ifadesi olarak kabul edilir ve tüm varlıklar arasında ayrım yapmak anlamsızdır.
Vahdeti vücut fikri, insanın diğer varlıklarla olan ilişkisini de etkiler. Bu kavrama göre, insanlar diğer varlıklara karşı sevgi ve anlayış ile yaklaşmalıdır çünkü her şey bir bütünün parçasıdır. İnsan, diğer varlıkların Allah’ın yansımaları olduğunu kabul ederse, sevgi dolu bir tavır sergilemek ve hoşgörülü olmak önem kazanır.
Vahdeti vücut, insanın kendini sınırlamış hissettiği durumlarda bir rahatlama kaynağı olarak da görülebilir. İnsanların evrenin bir parçası olduğunu kabul etmek, anlam arayışında olanlara iç huzur ve uyum sağlayabilir. Bu anlayış, insanın evrene ve insanlığa karşı sorumluluklarını da hatırlatır ve insanları daha merhametli ve adaletli olmaya teşvik eder.
Vahdeti vücut, İslam tasavvufunda derin bir anlam taşıyan bir kavramdır. Bu kavram, insanların evrenin bir parçası olduğunu ve tüm varlıkların birbiriyle bağlantılı olduğunu vurgular. Vahdeti vücut anlayışı, sevgi ve anlayışla diğer varlıklara yaklaşmayı teşvik ederken aynı zamanda insanların kendi varoluşlarını daha bütüncül bir şekilde anlamalarına da yardımcı olur.
Terimin İbnü’l-Arabî tarafından kullanılmamış olduğu hususunda neredeyse aynı görüşü paylaşan araştırmacılara göre vahdet-i vücûdu İbnü’l-Arabî’nin düşüncelerini anlatmak üzere onun takipçileri ve şârihleri tarafından geliştirilmiştir.
Sufi metafiziği başlıca vahdet (birlik) düşüncesi etrafında gelişmiştir. Öyle ki varlık bir “Mutlak Varlık” ve O’nun aynada yansımalarından oluşan görüntülerden ibarettir. Bu anlayışı açıklayan iki farklı ifade biçimi kullanılır; Vahdet-i vücud (varlık birliği) ve vahdet-i şuhut (görünenlerin birliği).
Muhyiddin İbn Arabî tarafından sistemleştirilen öğreti, sadece Allah’ın varlığının zorunluluğu temeli üzerine kuruludur. Benimseyen mutasavvıflarca tevhidin en yüksek yorumu sayılan öğreti, diğer bazı mutasavvıflar tarafından fenâ makamında kalmanın ortaya çıkardığı bir yanılgı olarak nitelenir.
Kuşkusuz, Kuran-ı Kerim’in tamamında yer alan ayetleri, vahdet-i vücûd nazarı ile okuyan vücûd ehli şârihleri, kutsal kitabın tüm ayetlerinde varlığın birliği düşüncesinin yansımalarını görmektedirler.
Zül-Celal Vel İkram zikri kısmet açılması için, herkes tarafından sevilmek için, meslekte ilerlemek için, geçim sıkıntısı çekmemek için okunacak bir esmadır.25 Ağu 2023
Ya Rab, Ya Hayyü, Ya Kayyûm Ya Zel Celali vel- İkram * Allah’ım * Bize helâl rızık ver Eğer rızkımız semada ise onu indir * Eğer yerde ise onu çıkar, Uzakta ise onu yaklaştır, Yakın ise kolaylaştır. * Az ise çoğalt, Çok ise onu bereketlendir…10 May 2020
Yâ Mâlikel mülk Yâ zül celali vel ikram olarak 1100 defa okunması halinde her muradına ve tüm maksadına nail olur.Allahü Tealanın Lûtf-u keremine kavuşur.hiç olmazsa hergün 100 defa okunmaya devam edilmelidir. Malikül Mülk Allah Teâlâ mülkün sâhibi ve hükümdârıdır. Dilediği gibi tasarruf eder.5 Nis 2023
Hesapsız Rızık İçin Oku | Ali İmran Ayetleri 26-27- 41 Tekrar Mal sahibi olmak isteyen bir kimse her gün 41 defa okuyup dua ederse Allah’ın izniyle dileği gerçekleşir. Kim bu ayetleri beş vakit namazdan sonra bir defa okur ve 66 defa “Ya Kadir, Ya Kayyum, Ya Kâviyy, Ya Kaim, Ya Kuddus” derse her türlü kazadan korunur.15 Eki 2022
Ali İmran suresi 26-27 Ayetleri Malikül Mülk Zül Celali Vel İkram Vefk Kolye,Vefk Kolye.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…