Mutlak varlık olan Hak ile a’yân-ı sâbite arasındaki ilişki sûfîlerin birlik-çokluk ilişkisini açıklamak üzere başvurdukları iki temel konudur. Buradan hareketle İbnü’l-Arabî’nin, vahdet-i vücûd düşüncesini merkeze alan bir yaratılış teorisi geliştirmeye çalıştığı görülmektedir.
İbn Arabi’nin vahdet-i vücut sistemi, İslam kaynaklarından temelini almakla birlikte, ‘varlığın birliği’ öğretisini ele alan farklı sistemlerin karışımı üzerine kurulu eklektik bir sistemdir.
Tasavvuf İslam dünya görüşünün en önemli te- zahür biçimlerinden biridir. İslam’ın kalbî, derunî ve ihsan boyutları tüm hususiyetleriyle bu alanda tezahür eder. Şüphesiz tasavvuf alanındaki en et- kili ve dikkate değer meşreplerden biri de Vahdet-i Vücûd meşrebidir.
Tasavvuf ve musikî ile ilgili birçok eseri vardır. Eserleri arasında en kapsamlı olanları İbn Arabî’nin Fusûsu’l-Hikem’ine ve Mevlâna’nın Mesnevî’sine yapmış olduğu tercüme ve şerhlerdir. İbn Arabî’nin düşünce dünyasından etkilenmiştir. Bu yüzden eserlerinde vahdet-i vücûd ile ilgili geniş açıklamalara yer vermiştir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…