Categories: Genel

Vacip yapılmazsa günah olur mu?

Özet: Bu makalede “Vacip yapılmazsa günah olur mu?” sorusu üzerinde durulmaktadır. İslam dini, müslümanlara birçok farz, vacip, sünnet, mendup ve mübah olarak adlandırılan ibadetleri yerine getirmeleri konusunda yönlendirir. Vacip, farzın bir alt seviyesinde kabul edilen bir ibadettir. Bir ibadetin vacip olması, yerine getirilmesinin kesinlikle emredildiği, fakat yerine getirilmemesi durumunda günah işlendiği anlamına gelir.

Bu durumda, vacip yapılmazsa günah olup olmayacağı tartışmalı bir konudur. Bir görüşe göre vacip olan bir ibadeti yerine getirmezseniz, günah işlemiş olursunuz. Çünkü Allah’ın belirttiği bir emre uymamış olursunuz ve bu da itaatsizlik anlamına gelir. Öte yandan, başka bir görüşe göre vacip yapılmazsa günah işlenmemiş olur. Çünkü günah, kişinin bilerek ve isteyerek kötülük yapması sonucunda ortaya çıkar. Bir ibadeti yerine getirmemek ise bilinçli bir şekilde yapılan bir kötülük değildir, sadece bir eksiklik veya ihmal olarak değerlendirilebilir.

Bu tartışmaların ışığında, herkesin kendi inanç anlayışına, bilgi ve düşünce yapısına göre bir sonuca varması mümkündür. Yani, vacip yapılmazsa günah olup olmayacağı konusu, bireysel yorumlara ve kişisel dinî değerlere bağlı bir konudur. Kimi insanlar vacip ibadetlerin yerine getirilmemesi durumunda günah işlendiğine inanırken, kimileri bunun günah sayılmayacağını düşünebilir. Önemli olan, her bireyin kendi inancına ve İslam dini prensiplerine uygun şekilde hareket etmesidir. İslam dini, kişilerin kendi vicdanlarını dinlemelerini, Allah’ın emir ve yasaklarına uygun bir şekilde yaşamalarını ve gerekli ibadetleri yerine getirmelerini öğütler.

Vacibi inkar eden dinden çıkar mı?

Vâcibi inkâr eden dinden çıkmaz, haber-i vâhidi hafife aldığı için terkeden fâsık kabul edilir; yorumdaki ictihad farklılığı sebebiyle yerine getirmeyen ise fâsık sayılmaz. Her iki fiili mazereti olmaksızın terkeden dinen kınanmaya ve uhrevî cezaya müstehak olur.

Vacip mi daha önemli sünnet mi?

Kelime anlamı gereklilik olan vacip, Allah’ın yapmamızı istediği ve mükellefin farzdan sonra ikinci derecede yapması gereken davranışlardır. Vacipler farz kadar kesinliği olmasa da, derece bakımdan sünnetten üstündürler.5 Şub 2014

Vacip kesinlikle yapılmaması gereken bir şey midir?

Vâcip kavramı geniş anlamıyla şer’î emir ve yasaklara uyma gereğini ifade ettiğinden yapma yanında yapmama şeklindeki davranışları da kapsar; buna göre haramdan sakınma da bir tür vâciptir. Dar anlamıyla ise vâcip yapılması istenenleri yerine getirmekle sınırlıdır.

Vacip kuranda geçer mi?

Kur’ân-ı Kerîm’de vâcip kelimesi geçmez, sadece bir âyette “vecebe” fiili “düşmek” anlamında kullanılmıştır (el-Hac 22/36). Hadislerde ise vücûb ve türevleri değişik sözlük anlamlarıyla (Wensinck, el-Muʿcem, “vcb” md.), vâcip kelimesi de dinen yapılması bağlayıcı biçimde istenen fiilleri belirtmek üzere (meselâ bk.

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

8 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

8 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

8 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

8 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

8 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

8 months ago