Vacip oruç, İslam dinine göre farz oruçlar dışında kişinin tutabileceği, ancak tutması mecburi olmayan oruçlardır. Vacip oruçlar farz oruçlardan daha az derecede öneme sahiptir, ancak kişi bu oruçları tutarak ekstra sevap kazanabilir.
Vacip oruçlar Ramazan ayı dışında tutulabilen oruçlardır. Ramazan ayı içerisinde ise farz olan oruç tutulur. İslam dini, Ramazan ayında oruç tutmanın farz olduğunu belirtirken, diğer günlerdeki oruçlar ise vacip kategorisinde yer alır. Vacip oruçlar, Ramazan ayı dışındaki zamanlarda tutulabileceği gibi Ramazan ayında da ekstra sevap kazanmak amacıyla da tercih edilebilir.
Vacip oruçların farklı türleri bulunmaktadır. Bunlardan biri Aşura günü orucudur. Aşura günü, İslam dini açısından büyük bir öneme sahiptir ve bu gün hafızlarda tutulan bir oruçtur. Ayrıca Muharrem ayında tutulan oruçlar da vacip kapsamındadır.
Mevlid-i Nebi orucu da vacip oruçlar arasında yer almaktadır. Peygamber Efendimiz’in doğum günü olan Mevlid-i Nebi, Müslümanlar tarafından büyük bir sevinç ve coşkuyla kutlanır. Bu özel günde oruç tutmak, peygamberimizi anma ve sevgisini ifade etme amacı taşır.
Diğer bir vacip oruç ise Arafat günü orucudur. Arafat günü, Hac ibadetinin yapıldığı Zilhicce ayının 9. günüdür ve bu günde oruç tutmak İslam dininin öğütlendirdiği bir ibadettir.
Vacip oruçlar kişinin takdirine bırakılmış oruçlardır ve ibadetin yanı sıra kişinin kendisini disiplin altına alma, ruhani gelişimini sağlama ve maneviyatını artırma amacı taşır. Ancak farz oruçlar kadar zorunlu olmadığı için bazı Müslümanlar bu oruçları tutmayabilir.
Oruç ibadeti İslam’ın beş temel esasından biridir. Oruç; Allah’ın rızasını kazanmak için ibadet maksadıyla gün boyu yemekten, içmekten, nefsi arzulardan uzak durmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir. Her şeyin bir zekatı olduğu gibi, bedenin zekatı da oruçtur.
Oruç ibadetinin temel hedefi insanları takva- ya eriştirmektir. Bu bizzat Kur’an-ı Kerim’de, “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı…” (Bakara, 2/183) şeklinde ifade edilmektedir.
Özellikle Recep ayının ilk 3 günü, Muharrem ayının ilk 10 günü, her ayın 13-14-15. gününde tutulan oruçlar nafile orucu olarak kabul edilir. Oruç tutacak kişinin sağlığı yerindeyse; hayırlı 3 aylarda dilediği kadar oruç tutabilir.
Ramazan ayında tutulan oruçlar farzdır. Yani gerekli koşulları sağlayan Müslümanların bu ayda oruç tutması gerekmektedir. Bir mazeret ile ya da mazeretsiz olarak tutulmazsa o zaman başka bir zamanda kaza edilmesi gerekir. Ramazan orucunun bozulması durumunda kefaret orucu tutulması gerekir.5 באוג׳ 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…