İsrail’i, Maide suresinin 21-26. ayetlerine göre “vadedilmiş topraklar”a (Arz-ı Mevud) doğru genişletme ihtiyacı vardı. Buralar Filistin toprakları idi, dolayısıyla Filistinlileri kendi topraklarından kovulması meselesi vardı.17 May 2021
Tevrat’ta geçen bu anlatıma göre, Vadedilmiş Topraklar Fırat Nehrinden Nil Nehrine kadar olan toprakları kapsıyor. Arz-ı mev’ûd yani Vadedilmiş Topraklar tabiri Kur’ân-ı Kerîm’de geçmiyor ancak Hz. İbrâhim ve Lût’un “bereketli kılınmış” bir diyara ulaştırıldıkları anlatılıyor.14 Kas 2023
Vadedilmiş Topraklar (İbranice: הארץ המובטחת, romanize: ha-Aretz ha-Muvtacha), Yahudilik’te Tanrı YHVH tarafından İbrahim’e ve soydaşlarına vadedilmiş bölgedir.
Vadedilmiş Topraklar, Tevrat’ta geçen anlatıma göre Tanrı tarafından Hz. İbrahim ve soyuna ‘söz verilen’ topraklardır.14 Kas 2023
Bugün Urfa’dan İsrail’e giden Yahudilere “Urfalis” denilir. Urfa vadedilmiş topraklar içerisinde Hz. İbrahim’den dolayı ata toprağı olarak görülür. Bu sebeple Kudüs’ten sonra en önemli ülküleri Urfa’nın ele geçirilmesidir.17 Kas 2023
Müesseselerinin kapatılmasıyla müeyyidelerinin de yok olup gittiği Mevlevilik yolu; özellikle de batıda hızla gelişen ve İslamsız bir tasavvuf diye de adlandırabileceğimiz bir akım olarak lanse edilmektedir günümüzde.
1925 yılında tekke ve dergahların kapatılmasına yönelik kabul edilen kanunla tüm tarikatlar gibi; Mevlevilik tarikatı da başta Konya’daki Mevlana Dergahı olmak üzere bütün Mevlevihaneler kapatılmış; çelebilik, şeyhlik, dervişlik ve dedelik gibi bütün Mevlevi unvanları ve faaliyetleri yasaklanmıştır.
İslam alimi, mutasavvıf ve mütefekkir Mevlana Celaleddin-i Rûmi’ye (ö. 1273) nispet edilen tarikatın adıdır. Aşk, vecd ve semaya düşkün tasavvuf yaşantısıyla Melamet tarzı bir tasavvuf anlayışını benimseyen Mevlana, yaşarken bir tarikat ihdas etmemiş ve bir tekke kurmamıştır.
Mevlevîlik (Osmanlı Türkçesi: مولويه – Mevlevîyye), 13. yüzyılda yaşamış Mevlana Celaleddin Rumi’nin tasavvufî düşünceleri üzerine, kendisinin ölümü ardından gelişen tarikattır.
Mevlevilik insan odaklı olup hoşgörüye, güzele ve ihlasa yöneliktir, pes etmek yoktur, pişman olmak ve affetmek vardır. 1915 Ermeni Kırımı sırasında Mevlevi Tarikatı üyeleri, barınak sağlayarak ve Teşkîlât-ı Mahsûsa’dan saklayarak Konya’daki Ermeni sivillerini (zimmilerini) kurtardılar.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…