Uzza Kültü Hişam bin el-Kelbî tarafından yazılmış Putlar Kitabı’na göre; “Kureyşliler de dâhil Arapların çocuklarına Abdul-Uzza (“Uzza’nın kulu/kölesi”) ismini koyma âdetleri vardı. Daha da önemlisi Kureyşiler için Uzza en önemli puttu. Onu ziyaret eder, hediyeler getirir ve kurban adayarak lütuf dilerlerdi.”
Fedek’te olduğu da rivayet edilmekle birlikte (Ya’kūbî, I, 255) Menât, Mekke ile Medine arasında Kudeyd’e yakın, Medine’ye 15 km. mesafedeki Müşellel denilen yerde deniz kenarında Hüzeyl kabilesine ait siyah bir kaya idi.
El-Lât (Al Laht, Allat, Allatu, Alilat, Allāt, Ar. اللات; “Tanrıça”), İslam öncesi Arabistan’daki kader, kısmet ve bereket tanrıçası. En büyük tapınağı Taif’te bulunuyordu. Lat, Taif’te dört köşeli düz bir kaya parçası ile temsil ediliyordu ve etrafında bir ev inşa edilmişti. Tapınak Taif Kabesi olarak biliniyordu.
İslâm’dan önce Arap putperestliğinde üstün varlıkla (Allah) insanlar arasındaki aracı tanrılardan biri de Kur’an’ın bildirdiğine göre (en-Necm 53/19-20), putperest Araplar tarafından Allah’ın kızları olarak kabul edilen Lât ve Uzzâ ile birlikte Menât adlı puttur. Menât, Sâmî panteonunun en eski ilâhlarından biridir.
Sözlüklerde ahsen-i takvîm en güzel yapı, düzenleme; esfel-i sâfilîn ise sefillerin en sefili, aşağıların en aşağısı, cehennemin en derin azap yeri anlamlarında kullanılmıştır.
(ahsen-i takvim) en güzel kıvam. insanın, yaratılışı itibarıyla olabilecek en güzel kıvamda, en mükemmel surette yaratıldığını ifade etmek için kur’anın başvurduğu kavram.
İşte, ahsen-i takvim, “en güzeli yazabilecek kıvamda, kabiliyette yaratılmış olma” demektir. Alâ-yı illiyyîn, “bunu başarabilenlerin yüksek makamı,” esfel-i safilîn, ise “yanlış yazanların büyük düşüş ve çöküşü.” Allah Resulü (asm.), “Dünya âhiretin tarlasıdır” buyurur.22 Nis 2021
“Biz insanı Ahsen takviminden yarattık” Zoom üzerinden gerçekleşen programda ‘İnsan Ahsen takviminde yaratılmıştır’ diyen Başar; “Tin Süresi 4. Ayette buyruluyor, ‘Biz insanı Ahsen takviminden yarattık’. En güzel, değerli biçimde yaratıldığı yazıyor.31 Ara 2021
Ahsen-i Takvim, insanın yaratılış biçiminin kusursuz ve mükemmel olmasını ifade etmektedir. Kur’an’da da farklı ayetler içerisinde yer alan tabirlerdendir. Varlıklar içerisinde en kusursuz yaratılmış olanı insan olduğu için, insanın mükemmel yaratılışı Ahsen-i Takvim olarak söylenir.31 May 2022
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…