Kelimede umumilik, tahsise gitmeksizin, uygun olan bütün mânayı ihtiva etmesidir.
geçişsiz f. (< umûmî+leş-mek) Umûmî duruma gelmek, genelleşmek, yaygınlaşmak: “Yeşil ışık” sözü bütün dillerde trafik işâreti olmaktan ziyâde “bir şeye müsâade etmek” mânâsına kullanılacak kadar umûmîleşmiş (Burhan Felek).
Halka açık yerlerin girişindeki tabelalarda da umumi yazar. Umumi af, herkesi kapsayan genel af anlamına gelir.20 Tem 2022
“Bir kullanımda sözlük anlamına uygun olarak bütün fertleri istisnasız bir şekilde kapsayan lafız” mânasına usûl-i fıkıh terimi.
Umumi Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir? Cevap: Genel.9 Haz 2023
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin,şecere şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen “secere, sejere” gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı’şecere’dir. ŞECERE SÖZLÜKANLAMI NEDİR?22 Nis 2020
Arapça kökenli bir sözcük olan şecere kelimesi, 12. yüzyılda literatüre girdi. ”Şecer” şeklindeki kullanımı da yaygın olan bu kelimenin sözlük anlamı ağaçtır. Kelimenin çoğul hali ”eşcar” şeklinde yazılır. Şecer kelimesi 16. yüzyılın ilk yarısından itibaren soy ağacı anlamında kullanılmaya başlanmıştır.27 Tem 2021
Kur’ân-ı Kerîm’de şecer veya şecere kelimesi hem ağaç hem de genel olarak bitki anlamında olmak üzere yirmi altı yerde geçmektedir.
Bir kişinin, bir ailenin kökü durumunda olan en uzak atalardan başlayarak gövde ve dallar konumundaki babaları ve onların çocuklarını gösteren ağaç şeklinde şematik çizime şecere denir. Ayrıca soy ağacı, soy kütüğü, ensâb kütüğü, nesepnâme, silsilenâme kelimeleri de bu anlamda kullanılmaktadır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…