Kökeni: “Ulemâ” kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça’da “علماء” (ulama) kelimesi din bilginleri veya alimler anlamına gelir.
Osmanlı Devleti’nde ulema sınıfı ilmiye adıyla devlet kontrolünde ve örgütlü bir yapıya kavuşturulmuş, kurumun başına şeyhülislam getirilmiştir.
Bu gelişmeleri akılda tutarak, II. Murad’ın, Mehmet Şemseddin Fenari’yi (1350- 1431) ilk Şeyhülislam olarak atamasına yol açan sebepleri şöyle sıralayabiliriz: Birincisi, yüksek bir İslam devleti yaratmada dine başvurmak bir zorunluluktu.
1480’de idari bir “kanunname” çıkar- dı. Bu metinde şeyhülislam, ulemanın başı olarak tasvir edildi.
“Muhammed”, ismi birçok defalar hamdüsena olunmuş, tekrar tekrar övülmüş; birçok güzel huylara sahip manalarına gelmektedir. “Muhammed”; Hz. Peygamber (asm)’in isimlerindendir. Dedesi Abdülmuttalib tarafından, Allah ve kulları övsün niyetiyle bu ad konulmuştur.6 Eyl 2022
Muhammed’in babası Abdullah bin Abdülmuttalib, annesi ise Kureyş kabilesinin kollarına mensup Vehb bin Abdümenâf’ın kızı Âmine’dir. Muhammed, doğumundan yaklaşık beş–altı ay önce babası Abdullah’ı kaybetti. Bunun üzerine, yetiştirilmesini dedesi Abdülmuttalib üzerine aldı ve torununa “Muhammed” adını verdi.
Nakkaş, Muhammed’den nakletmiştir: “Benim Kur’an’da yedi ismim vardır: Muhammed, Ahmed, Yasîn, Tâhâ, El-Müddesir, El-Müzemmil ve Abdullah.” Cübeyr b. Mut’im’in rivayet ettiği hadiste ise altıdır: “Muhammed, Ahmed, Hatim, Akıb, Haşır, Mahi.”
Muhammed ismi, Arapçada “övgü” kökü olan ḥamd fiilinden türemiş olup “övgü alan, övülen, övgüye değer olan” manalarına gelir.
Abdülmuttalib torununun doğumu şerefine verdiği ziyafette ona Muhammed adını vermiştir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…