24 Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı neredeyse iki senedir devam ediyor.20 Kas 2023
Ukraynalılar Kiev Knezliğinin devamıdır ve Slavların ataları olarak bilinmektedir.
8 Aralık 1991’de Belarus, Rusya ve Ukrayna ortak bir karar alarak Sovyetler Birliği’ni resmen ortadan kaldırmaya karar verdi. Bağımsız Devletler Topluluğu ilan edildi ve Ukrayna bağımsız bir ülke haline geldi.
Ukrayna ve Rusya aynı kökene, dile ve kültüre sahip; Slav ırkından iki farklı millet olarak karşımıza çıkar. İlerleyen dönemlerde Sovyet Rusyası’nın yıkılmasıyla birlikte kendi bağımsızlığını elde eden ülkeler arasında bulunan Ukrayna’yı tarih sahnesinde gözlemleyebiliriz.
8 Aralık 1991’de Belarus, Rusya ve Ukrayna ortak bir karar alarak Sovyetler Birliği’ni resmen ortadan kaldırmaya karar verdi. Bağımsız Devletler Topluluğu ilan edildi ve Ukrayna bağımsız bir ülke haline geldi.
Ömer bin Hattab döneminde Bizans İmparatorluğu ile yapılan Yermük, Halep, Ecnadeyn, Demirköprü, Dasin, Firaz ve Karyeteyn muharebeleri ile Mısır, Suriye, Lübnan ve Filistin; Sasani İmparatorluğu ile yapılan Köprü, Nihavend ve Kadisiye muharebeleri ile de Irak’ın tamamı ve İran’ın büyük bir kısmı fethedildi.
– Beytülmal veya devlet hazinesinin kurulması,
– Adli mahkemelerin kurulması ve hakimlerin görevlendirilmesi,
– Bugüne kadar devam edegelen Hicri takvimin belirlenmesi,
– Savaş dairesinin teşkilatlandırılması,
– Askeri yedeklere maaş bağlanması,
Ömer bin Hattab (D. 586–590 Ö. 644 Zilhicce 26, 23 Hicri) Muhammed’in önde gelen yol arkadaşı ve danışmanıydı. Kızı Hafsa binti Ömer, Muhammed ile evliydi; Böylece O’da Muhammed’in kayınpederi oldu. Muhammed’in ölümünden sonra ikinci Müslüman halifesi oldu ve 10 yıl hüküm sürdü.
Ömer Dönemi Fetihlerinin Değerlendirilmesi” isimli bu tezde Hz. Ömer’in M.634-644 tarihleri arasında 10 yıllık halifelik döneminde gerçekleştirmiş olduğu fetihler iki ayrı Fütuhat kitabına göre incelenmiştir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…