Buna göre, Bozoklar; Kayı, Bayat, Alka Evli, Kara Evli, Yazır, Dodurga, Döğer, Yaparlu, Afşar, Begdili, Kızık, Kargın; Üçoklar ise; Bayındır, Peçenek, Çavuldur, Çepnî, Salur, Eymur, Ala Yundlu, Yüreğir, İğdir, Büğdüz, Yıva, Kınık boylarına ayrılmışlardı.
– Kayı (Osmanlı Hanedanı, Candaroğulları, Çobanoğulları ve Oğuz Yabguları)
– Bayat (Kaçar Hanedanı, Dulkadiroğulları, Fuzûlî)
– Alkaevli.
– Karaevli.
– Yazır.
– Döğer (Artuklular)
– Dodurga.
– Yaparlı
M.Ö 1700’lü yıllarda Sayan Dağlarından Altay ve Tanrı Dağları istikametine bir göç olmuştur. İskitler, ya da daha çok bilinen diğer adıyla sakalar ilk Türk Topluluğu kabul edilmektedir.14 Haz 2021
24 Oğuz boyunu önce iki kolda (Bozoklar ve Üçoklar) daha sonra Oğuz Han’ın 6 oğluna ve son olarak da onların 4 oğluna ayırmaktadır. Listelerin kaynakları, Kaşgarlı Mahmud ve 14. yüzyılda yaşayan Reşideddin’e dayanmaktadır. Reşidüddin 24, Kaşgarlı Mahmut ise 22 boy saymaktadır.
Şimdi de 1077’de yazılan Dîvânu Lugâti’t-Türk’e bakalım: “Türkler aslında yirmi boydur. Bunların hepsi Nuh peygamberin oğlu Yâfes oğlu Türk’e dayanır (Kâşgarlı Mahmud, el yazması 2008: 20).
Sure, 20 ayetten oluşur. Surenin Mekke’de indirildiğine ve iniş sırasına göre üçüncü sırada olduğuna inanılmaktadır. Sure, ismini ilk ayette geçen ve “örtünüp bürünen” anlamına gelen “el-Müzzemmil” kelimesinden almıştır. Surede başlıca, Muhammed’in ibadet ve taat hayatı konu edilmiştir.
Muhammed’in nübüvvet ve risâlet görevinin gereği olarak artık tebliğ faaliyetine başlamasının istenmesidir. Kaynaklarda sebeb-i nüzûl diye gösterilen sihirbazlık ithamı ise muhtemel görünmemektedir. Çünkü müşriklerin bu iddiada bulunması için Kur’an metninden epeyce bir kısmın vahyedilmesi gerekir.
Sure, 56 ayetten oluşur. Mekke’de indirildiğine, iniş sırasına göre 4. sure olduğuna inanılmaktadır. Sure, ismini ilk ayette geçen ve “örtüsüne bürünen” anlamına gelen “el-Müddessir” kelimesinden almıştır. Surede Allah’ın insanlara emrettiklerinden, Allah’ın emirlerine uymayanların durumundan bahsedilir.
Müddessir sûresi Müzzemmil sûresinden sonra, Fâtihâ sûresinden önce Mekke’de nâzil olmuştur. Sûrenin nerede ve ne zaman indiğine delalet eden Câbir b. Abdullah’tan rivyet edilen meşhur hâdiseye göre Allah Resûlü’nün (s.a.v.) Cebrâil’i gördükten sonra korkup “beni örtün” demesi üzerine inmiştir.28 Tem 2023
Resûlullah’a şahsı ve peygamberliği ile ilgili bazı görevlerin verildiğini ifade eden âyetlerle başlayan sûrede daha sonra kıyamet günündeki olaylar, âhiretteki hesap ve ceza konuları anlatılmakta; son olarak da müminlerin ibadet yüklerinin hafifletildiği bildirilmektedir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…