Osmanlı’da ilk ansiklopedi yazarı Taşköprülüzade Ahmet’tir (935-968). Mevzuatül Ulüm’ü iki büyük cilttir. Birinci cilt akli ilimlere, ikincisi dini ilimlere aittir. En meşhur ansiklopedi yazarı Katip Çelebi’dir (Hacı kalfa).
Ansiklopedi sözcüğünün Türkçe karşılığı “bilgilik”tir. Günümüzde, “insan bilgisinin çeşitli dallarını ya bir sözlüğün alfabetik sıralamasına ya da yöntemli bir plana göre düzenlenip yayınlandığı kitap” anlamına geliyor.10 Oca 2004
“Türk Ansiklopedisi”, TDEA, VIII, 400-401. Nazım H. Polat, “Levend, Agâh Sırrı”, DİA, XXVII, 148-149. Her hakkı mahfuzdur.
Encyclopédie, ou dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers (Türkçe: Ansiklopedi, veya Bilimler, Sanatlar ve Zanaatlerin Sistematik Sözlüğü) Fransa’da 1751 ve 1772 arasında takviyeler, revize sürümler ve çeviriler ile birlikte geliştirilerek yayımlanan bir genel ansiklopedidir.
İş, vazife, hareket, idare, daire, işlemek, yapmak, davranış, etki, ibadet, hayırlı iş. Daha ziyade canlıların bir maksatla yaptıkları işe amel denir. Yapılan işte bir gaye ve maksat yoksa buna fiil denir, amel denmez (Râgıb el-Isfahânî, Müfredât, 348).
“Salih amel” Allah’a ibadet yapmak ve insanların yararı için yapılan faydalı işler anlamına da gelir. Meşru olan ve helal olan her türlü iş, sağlam, düzgün ve dürüst bir şekilde yapılıyorsa bu salih amel şeklinde de tanımlanır. Kuran’da yüze yakın pek çok ayette, iman etmek ile salih amel işlemek de yan yana geçiyor.29 Ağu 2023
Amel: niyet ve iradaye bağlı yapılan dünya ve ahirette ceza ya da mükafat konusu olan iş, davranıştır. Salih amel:İmanın gereği olarak kur’an ve sünnete uygun davranmaktır. aralarındaki fark: amel ortaya konan iyi yahut kötü tüm davranışlarken salih amel ortaya konan hayırlı,güzel,faydalı olan davranışlardır.30 Oca 2022
Arapça kökenli bir sözcük olan amel, bir amacı gerçekleştirmek üzere yapılan iş anlamına gelir. Dinimizde ise bu kelime daha çok, kulun dünya hayatı boyunca işlediği günahlar ve sevaplar için kullanılır. Amel-i talih, hayırsız, kötü iş; amel-i salih ise hayırlı iş manasına gelir.31 May 2021
İnsanın bedeni veya organlarıyla yaptığı iş ve eylemlere zâhirî (bedenî) ameller adı verilir. Namaz kılmak, oruç tutmak, hacca gitmek, zekât vermek ve cihad yapmak gibi fiiller bu kısma girer.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…