Osmanlı’da ilk ansiklopedi yazarı Taşköprülüzade Ahmet’tir (935-968). Mevzuatül Ulüm’ü iki büyük cilttir. Birinci cilt akli ilimlere, ikincisi dini ilimlere aittir. En meşhur ansiklopedi yazarı Katip Çelebi’dir (Hacı kalfa).
“Türk Ansiklopedisi”, TDEA, VIII, 400-401. Nazım H. Polat, “Levend, Agâh Sırrı”, DİA, XXVII, 148-149. Her hakkı mahfuzdur.
Encyclopédie, ou dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers (Türkçe: Ansiklopedi, veya Bilimler, Sanatlar ve Zanaatlerin Sistematik Sözlüğü) Fransa’da 1751 ve 1772 arasında takviyeler, revize sürümler ve çeviriler ile birlikte geliştirilerek yayımlanan bir genel ansiklopedidir.
İlk ansiklopedinin Platon’un öğrencilerinden Speksippus tarafından M.Ö. 4. yüzyılda yazıldığı tahmin edilmektedir. Yine Ortaçağ’da bazı ansiklopedik uğraşlar sergilendiğini biliyoruz. Örneğin Dominikli yazar Beauvais’li Vincent’in Speculum Maius adlı derlemesi, dönemin öne çıkan eserleri arasında gösterilebilir.10 Eyl 2017
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…